Argentinski liječnik završio na sudu nakon što je odbio izvršiti pobačaj

Argentinski liječnik završio na sudu nakon što je odbio izvršiti pobačaj
Foto: Unsplash

Argentinski liječnik je završio na sudu nakon što je odbio izvršiti pobačaj na djevojci (19) koja je bila žrtva silovanja.

Liječniku se sudi zbog “opstetričkog nasilja” i kršenja dužnosti nakon što je odbio izvršiti legalan pobačaj na 19-godišnjoj žrtvi silovanja.

Dr. Leandro Rodriguez Lastra u gradu Cipolletti, Rio Negro, odbio je obaviti pobačaj za ženu u travnju 2017.

Prema portalu LifeSiteNews.com, pobačaj je legalan u Rio Negrou u “graničnim slučajevima”, što znači kada je trudnoća rezultat silovanja, kada je majčin život u opasnosti ili kada je majka mentalno hendikepirana i seksualno zlostavljana.

PROČITAJTE: Ovo je prva rečenica koju izgovore žene budeći se iz anestezije nakon abortusa

Tijekom suđenja, Lastra je tvrdio da pobačaj nije obavio iz medicinskih razloga, premda je ranije rekao da je pro-life.

– Znam da nisam počinio nikakav zločin. Ponovno bih postupio isto, rekao je Lastra.

19-godišnjakinja nikada nije podnijela žalbu na liječnika. Došla je u bolnicu vozilom hitne pomoći, rekavši da je imala bolove nakon što je uzela lijek za pobačaj. Imala je groznicu i druge kontrakcije. Lastra je potvrdio da je trudna tek 22 tjedna.

Liječnik joj je dao lijekove kako bi zaustavio kontrakcije i pobačaj, ali nije bio siguran da je doista ranije koristila lijek za pobačaj.

Medicinski tim je odredio datum carskog reza kada je beba imala sedam i pol mjeseci. Dijete, koje je kasnije posvojeno, sada ima dvije godine.