Arheolozi su otkrili crkvu staru 1.300 godina koja se nalazi u blizini Galilejskog mora. Crkva je široka 12 metara i duga 36 metara, a možda je bila dio samostana.

Veličanstvena građevina je pronađena prilikom iskopavanja od strane Izraelske uprave za starine (IAA) u selu Kfar Kama.

Selo se nalazi na pola puta između južnog dijela Galilejskog mora i Nazareta, gdje je Isus odrastao, a sjeveroistočno od planine Tabor, tradicionalnog mjesta Preobraženja.

Arheolozi su pronašli veliko dvorište, predsoblje i središnju dvoranu, čiji su dijelovi ukrašeni mozaičnim podovima. Pronašli su i mali kameni relikt.

Vodeći arheolog Nurit Feig je rekao: “Ova crkva je posebna zbog postojanja tri apside, dok je većinu crkava karakterizirala jedna apsida.”

“Presoblje i hodnici bili su popločeni mozaicima koji su djelomično preživjeli. Njihov šareni ukras se ističe, koji uključuje geometrijske uzorke i plave, crne i crvene cvjetne uzorke.”

U blizini crkve je djelomično otkriven i niz dodatnih prostorija, dok je radar koji prodire u zemlju otkrio da ima više prostorija ispod zemlje. To može podupirati teoriju da je u pitanju veliki kompleks samostana.

Ovo je druga bizantska crkva otkrivena u Kfar Kami. Šezdesetih godina prošlog stoljeća arheolozi su iskopali manju crkvicu iz prve polovice šestog stoljeća.

Današnja iskopavanja dio su šireg istraživačkog projekta o kršćanskom naseljavanju u Galileji koja predvode prof. Aviam i dr. Jacob Ashkenazi iz Galilejskog instituta za arheologiju Kinneret.