Izraelski arheolozi otkrili su pečate u Jeruzalemu za koje se vjeruje da potiču iz 6. stoljeća prije Krista, priopćio je izraelski Savjet za starine.

Otisak u glini veličine 4,5 centimetara prikazuje muškarca, vjerojatno kralja, kako sjedi na velikom prijestolju. Arheolozi vjeruju da otkriće pripada perzijskom periodu Jeruzalema, nakon što su Babilonci uništili grad.

“Unatoč brojnim dosadašnjim iskopavanjima u Jeruzelemu, otkrića iz perzijskog perioda vrlo su rijetka i zato nam nedostaju informacije o obilježjima i izgledu grada u tom razdoblju”, naveli su arheolozi Yuval Gadot i Yiftah Shalev ističući rijetkost nalaza.

VIDI OVO: Što Biblija kaže u proročanstvima o Jeruzalemu?

Otisci pečata ove vrste, napravljeni od malih komadića gline, korišteni su u drevna vremena za potpis dokumenata ili za oznake paketa.

“Otkriće pečata i otiska u Davidovom gradu ukazuje na to da je, unatoč teškoj situaciji u gradu nakon razaranja, bilo napora da se obnovi gradska uprava te da njene usluge koriste stanovnici”, kažu arheolozi.

Prvi židovski hram, koji je sagradio kralj Saloamon, uništili su Babilonci 586. godine prije Krista, a drugi Rimljani 70. godine.

Od drugog hrama ostao je Zid plača u podnožju Brda hrama i najsvetije je mjesto judaizma.