Astronomi uočili komet koji juri prema Zemlji

Astronomi uočili komet koji juri prema Zemlji
Foto: Pixabay

Ovaj zanimljivi komet koji juri prema Zemlji astronomi s Krimske astrofizičke zvjezdarnice uočili su tek nedavno, 30. kolovoza.

Astronomi su primijetili komet za koji se čini kako ne dolazi iz našeg Sunčevog sustava, a koji juri prema Zemlji, piše New Scientist.

OGLAS

Ako se potvrdi da ne pripada našem svemirskom području, to će biti drugi do sada otkriveni međuzvjezdani objekt. Približit će se Zemlji u prosincu, no ne toliko blizu da bi za nas predstavljao neku opasnost.

VIDI OVO: Hoće li asteroid udariti u Zemlju prije Kristova povratka?

Ovaj zanimljivi komet znanstvenici s Krimske astrofizičke zvjezdarnice uočili su tek nedavno, 30. kolovoza. Smatraju da dolazi iz smjera zviježđa Kasiopeja. Trenutno nema službeno ime pa ga stručnjaci nazivaju objektom gb00234.

Komet koji juri prema zemlji dolazi izvan Sunčevog sustava

“Još uvijek nemamo dovoljno podataka za tvrdnju da se radi o objektu koji dolazi izvan našeg Sunčevog sustava“, dodala je.

Fizičar Bill Gray, koji se bavi razvojem astronomskih softvera, modelirao je putanju gb00234 i otkrio da bi ona mogla biti takva, osim u slučaju da veliki dio ranih podataka nije točan, jedino zbog neočekivanih sila.

OGLAS

“Ili se radi o međuzvjezdanom kometu ili o kometu na kojeg snažno djeluju ne-gravitacijske sile”, smatra Gray.

VIDI OVO: BOG KAOSA je naziv velikog asteroida koji je sve bliže Zemlji

“Obje opcije se čine nevjerojatnima, stoga nam ostaje da pričekamo dodatne podatke“, dodao je.

Komet juri brzinom od 30 kilometara u sekundi

Ako se radi o međuzvjezdanom kometu, on se, prema Grayevom modelu, kreće prema Zemlji brzinama od oko 30 kilometara u sekundi i trebao bi do nas stići u prosincu ove godine.

Model prikazuje da taj bliski susret ne bi trebao biti opasan jer bi gb00234 trebao proći pored našeg planeta na udaljenosti koja je nešto manja od dvostruke udaljenosti između Zemlje i Sunca.

OGLAS

Astronomi i dalje intenzivno prate gb00234 te će nam uskoro biti dostupne informacije o putanji i naravi ovoga tijela, prenosi Index.