Neobična pojava u Australiji šokirala znanstvenike: “Kuhani” šišmiši padaju s neba

mrtvi šišmiši
Foto: Facebook

Lokalno stanovništvo u Australiji se probudilo ugledavši užasnu scenu šišmiša koji su padali s neba.

Postoje brojni ljudi, od kojih su neki i na visokim te moćnim pozicijama u svijetu, koji ne priznaju postojanje klimatskih promjena. No, znanstvenici kažu kako će i njima postati sve teže žmiriti – za što su bolan dokaz prva dva tjedna 2018. godine, koji djeluju vrlo apokaliptično.

Od bolesne hladnoće i apsurdnih pojava poput zamrzavanja slapova Niagare, zamrznutih morskih pasa koji se nasukavaju na obali, zamrznutih iguana koje padaju s drveća u Floridi – sada se javlja nešto s drugog ekstrema ludog klimatskog spektra.

Naime, na drugoj strani svijeta, u Australiji gdje stanovništvo pogađa neviđeni toplinski udar, temperature su toliko ekstremne da “kuhani” šišmiši padaju s neba.

Trenutno je taj rekordni toplinski val najgori u području zapadno od Sydneya, a nažalost ima poguban utjecaj na prirodu i životinje, piše IFL Science.

Zbog visokih temperatura ugibaju šišmiši na osobito okrutan način, zbog direktne izloženosti ekstremnih temperaturama, a procjenjuje se da ih je uginulo između 200 i tisuću samo na području Campbeltowna u New South Walesu, gdje se lokalno stanovništvo probudilo uz užasne scene.

Volonterka Cate Ryan iz parka St Helens prva je naišla na mrtve šišmiše, pozivajući druge volontere da joj pomognu odnijeti šišmiše u hlad, kako bi im dali vode.

– Bili je nevjerojatno, vidjela sam na stotine mrtvih šišmiša, dok su drugi oko njih ležali na zemlji i umirali – rekla je.

Temperature su dosegnule 44,2 Celzijusa u Campbelltownu, dok su u obližnjim mjestima Parramata i Penrith, gdje je temperatura dosegnula 47,3 Celzijusa, što je bilo dovoljno vruće da su se ceste krenule topiti.

– Šišmiši se doslovno kuhaju, temperatura utječe na njihov mozak i njihove sposobnosti postaju oslabljene. To je kao da čovjek stoji satima izložen direktnom suncu u pustinji – objašnjavaju znanstvenici. Oko 90 posto uginulih šišmiša su bili mladunčad i mladi.

Izvor: Express.hr