Naslovnica Novosti Svijet Život je pobijedio: Australija se diže iz pepela, na zgarištu niče zelenilo

Život je pobijedio: Australija se diže iz pepela, na zgarištu niče zelenilo

Masovno cvjetanje nakon razorne vatre, sjajno zelenilo i crvene boje u crnom, sprženom pejzažu slike su prirode u Australiji čija snaga ponovo zadivljuje.

Posljednjih nekoliko mjeseci Australija se suočava s velikim prirodnim katastrofama izazvanim ekstremnim vremenskim prilikama, od razornih požara, do poplava do kojih je došlo nakon što se razdoblje suše odjednom završilo.

Dok požari i dalje bijesne u nekim dijelovima Australije, priroda je počela davati znakove života na područjima kroz koje je vatra harala, prenose agencije.

Biljke su evoluirale kako bi zaštitile pupoljke od vatre, što im je omogućilo da se brzo obnove i razmnožavaju nakon spaljivanja površine, a čak koriste i prednost hranljivih tvari iz pepela.

U nacionalnom parku Kinglake 2011. godine, nakon najsmrtonosnijeg požara koji se dogodio u Australiji 2009. godine, otkrivena je nova, rijetka biljka.

Kada vatra uništi vegetacijski sloj koji pokriva tlo, a koji sprječava dopiranje sunčeve svjetlosti do dubljih slojeva zemlje, sjeme koje uspavano čeka u tlu dobija šansu da procvjeta, što eko sustavu omogućava da se obnovi na novi način.

The beauty beginning to form following the aftermath of the bushfires. Pelaw Main, Australia. from pics

Sposobnost obnavljanja australskog eko sustava ipak ne ublažava veličinu štete i patnje koju su preživjeli ljudi i životinje.

Staništa mnogih životinja koje su preživjele šumske požare su uništena i neće imati posebnu vrstu hrane s kojom se inače hrane.

Pojedini dijelovi eko sustava se neće moći brzo oporaviti, što će dovesti do rasta broja žrtava i nakon požara, a neke vrste će biti dovedene do granice izumiranja.

Znanstvenici su procijenili da je oko 30 posto populacija koale nestalo.

”Što biva, već bijaše, i što će biti, već je bilo; a Bog obnavlja što je prohujalo.” (Prop 3,15)

NAJNOVIJI ČLANCI