NaslovnicaVijestiSvijetEkološka tregedija: U Australiji uginulo čak 25 tisuća koala

Ekološka tregedija: U Australiji uginulo čak 25 tisuća koala

Ekolozi procjenjuju da je u požarima na Otoku klokana do sada uginulo oko 25.000 koala.

Satelitske snimke NASA-e prikazuju kako je u razornim požarima izgorjela trećina australskog Otoka klokana (eng. Kangaroo Island), poznatog utočišta za rijetke i ugrožene životinjske vrste.

NASA procjenjuje da su požari progutali 155.000 hektara, nazvavši ovakvo razaranje „ekološkom tragedijom“.

Otok klokana smješten je pored južne obale Australije, a poznat je po svojoj netaknutoj divljini. Na njemu se nalaze zaštićeni prirodni rezervati prepuni domaćih divljih životinja, poput morskih lavova, koala i raznolikih vrsta ptica.

Na Otoku prebiva i ugrožena vrsta sminthopsis aitkeni, maleni tobolčar koji živi samo na ovome otoku, i crni kakadu, koji se u posljednja dva desetljeća vratio s ruba izumiranja, piše CNN.

Ekolozi procjenjuju da je u požarima na Otoku klokana do sada uginulo oko 25.000 koala. Otok se smatrao sigurnim utočištem za koale jer tamošnja populacija nije bolovala od klamidije – bolesti koja može izazvati sljepoću, neplodnost i smrt, a koja prevladava među koalama na kopnu, piše Index.

Razorni požari već mjesecima haraju Australijom, uništavajući kuće, ali i cijele gradove. Širom zemlje izgorjelo je više od 7,3 miliona hektara zemlje; grmlje, šume i nacionalni parkovi.

Prema izvještaju ekologa Christophera Dickmana sa Sveučilišta Sydney, gotovo pola milijarde životinja u državi Novi Južni Wales pogođeno je požarima.

VIDI OVO: Molitva za Australiju

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE