10 razloga zašto su baka i djed ključni u odgoju djeteta

Bake i djedovi igraju važnu ulogu u ljudskim zajednicama kroz čitavu povijest, a ključni su i u odgoju djeteta.

Ako netko treba pričuvati djecu – tu su baka i djed. Ako treba savjet o uplakanoj djeci – pitajte one koji su se bavili vama dok ste bili uplakani.

Istraživanja su pokazala koliko je važno u obitelji imati baku i djeda. Ovo se čini očito, no sada postoje i znanstveni dokazi.

Zašto su baka i djed važni u odgoju djeteta?

1. Baka i djed potiču radost

Jedno je istraživanje ukazalo koliko su baka i djed važni za osjećaj radosti. Usporedili su složnost između bake i djeda i odraslih unuka i unučica te su došli do rezultata da njihov odnos ne opada na važnosti tijekom života. Što je bliži odnos između ove dvije skupine, niža je razina simptoma depresije u obje skupine!

2. Baka i djed znaju slušati

Roditelji nisu baš najbolji kada je u pitanju nepristrano prosuđivanje. Nakon što dođe do prepirke između roditelja i djece, baka i djed služe kao osobe od povjerenja koje će ne samo poslušati, već i dati savjet temeljem svog dugogodišnjeg iskustva.

3. Pomažu nam otkriti svoje korijene

Za razvoj svijesti o svojoj prošlosti i korijenima, važno je poznavati svoju obitelj u punoj širini. Baka i djed predstavljaju sponu sa prošlošću putem koje možemo naučiti i preuzeti staro znanje. Koliko će toga iščeznuti kada bake ili djeda više ne bude bilo?

4. Životne lekcije

Svi su se suočili s lekcijama od djeda i bake, a istina je da takvi savjeti često sadrže sjeme istine koja proizlazi iz dugogodišnjeg iskustva. Često postanemo svjesni kvalitete takvih savjeta kasnije u životu ili kada postane prekasno, no uvijek postoji druga prilika.

Baka i djed su sjajni prijatelji
Foto: Unsplash

5. Baka i djed su sjajni prijatelji

Djeca mogu ostvariti sjajan odnos s djedom i bakom, a to može dovesti do boljih i zdravijih osoba. Istraživanja su pokazala da su djeca koja imaju dobar odnos s bakom i djedom općenito zdravija od one koja nemaju. Jedno je drugo istraživanje ukazalo da djedovi i bake koji čuvaju svoje unuke mogu poživjeti duže.

6. Pružaju obiteljsku stabilnost

Roditelji ponekad ne primijete koliko su apsorbirani u brzi svijet. Za djecu je važno da imaju određenu stabilnost na koju se mogu osloniti kada su mali i veliki, u dobrim i u lošim situacijama.

7. Uče nas da ne budemo toliko ozbiljni u životu

Dok starimo, moramo se suočavati sa svojim nedostacima i prilagođavati im se. Baka i djed mogu pronaći humor u mnogom životnim situacijama koje su prošli ili koje pak njihova djeca prolaze. Njihovo ih je iskustvo naučilo da će neke poteškoće zaliječiti vremenom, a neke možda neće – u svakom slučaju bolje se nad njima dobro nasmijati, nego očajavati.

8. Oni su primjer pravog prijateljstva

Djed i baka mogu biti primjer pravog prijateljstva koje nadilazi bračno partnerstvo, godine, probleme i vrijeme. Takva stabilnost i strpljenje unatoč zubima vremena služe kao primjer unucima i djeci.

9. Baka i djed mogu biti mentori i učitelji

Iako je sve rjeđe vidjeti da se mlađa populacija oslanja na savjete starijih, postoje vrijedne pouke u iskustvima onih koji su proživjeli većinu života. Tradicija nas uvijek može nečemu podučiti, čak i ako nije savršena.

10. Uče nas stilu

Stilovi se mijenjaju s vremenom, ali stil naših baka i djedova ništa ne može promijeniti. Svaka baka ili djed imaju svoj stil kojeg su stekli u određenom trenutku u životu, koji im se sviđa, od kojeg ne odustaju i koji nas uči kako je to izgledalo prije. Tko zna, njihov primjer možda pomogne da pronađemo ono što nama odgovara.

NAJNOVIJE!