Banane mogu spriječiti moždani udar

Banane, odnosno kalij koji se nalazi u njima, može spriječiti moždani udar i druga oboljenja vezana za krvožilni sustav.

Do istog zaključka su došli istraživači sa Sveučilišta Alabama pokazali su da hrana bogata kalijem (kao što su banane) može zaustaviti smrtonosne blokade tako što sprječava stvrdnjavanje arterija.

Znanstvenici su istraživanje proveli na miševima s visokim rizikom od srčanih oboljenja nakon što su konzumirali visoku količinu masti. Nakon toga su miševe hranili visokim, normalnim i niskim nivoom kalija.

PROČITAJTE: Što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete banane?

Prema rezultatima, arterije miševa koji su unosili nizak nivo kalija bile su mnogo problematičnije. S druge strane, kod miševa koji su bili izloženi većem unosu kalija rjeđe je dolazilo do stvrdnjavanja arterija. Također, miševi koji su hranjeni većom količinom kalija imali su manju krutost krvnih sudova.

Doktor Mike Knapton iz britanskog Udruženja koje se bavi istraživanjem srca rekao je da su i nedavna istraživanja pokazala da nedostatak kalija u organizmu uzrokuje stvrdnjavanje arterija.

Znanstvenici vjeruju da kalij regulira gene koji održavaju fleksibilnost arterije. Njihov savjet je da dnevno konzumirate 3.5000 mg kalija.