Baptistička crkva prvi put u povijesti postavila transrodnog pastora

Baptistička crkva u Ohiju je postavila transrodnog pastora da vodi crkvu, što je čini jednom od rijetkih baptističkih zajednica u Sjedinjenim Državama čiji službenik ima rodni identitet različit od spola u kojem je rođen.

Crkva Mirovne zajednice pozvala je Ericu Saunders (sadašnje žensko ime), ”diplomanticu” Sveučilišta Wake Forest School of Divinity, a zatim joj je ovog mjeseca upriličila službu dobrodošlice, javlja Baptist News Global.

VIDI OVO: TKO SU BAPTISTI: 10 stvari koje svatko treba znati o baptistima

Zajednica je osnovana kao prva baptistička crkva u Oberlinu u srpnju 1866. godine, a povezana je s Baptističkim mirovnim udruženjem Sjeverne Amerike, Savezom baptista i Američkom baptističkom crkvom regije Rochester / Genesee.

Pastoralni odbor je uzeo u obzir na promatranje 16 kandidata te ih smanjio na dvoje, izvijestio je Baptist News Global.

VIDI OVO: OD TRANSRODNOG DO TRANSFORMIRANOG OD STRANE BOGA: Bivši transseksualac svjedoči o Bogu koji ga je potpuno promijenio

“Oba su kandidata bila vrlo jaka, ali Erica se isticala kao kandidatkinja s jedinstvenim snagama”, navodi se u pismu.


“Jasna, suosjećajna, ispunjena vjerom i duhom, pokazala je jednako zanimanje za svakoga od nas koliko i mi za nju. Na kraju našeg zajedničkog vremena u nedjelju, kada smo oformili krug i izgovorili molitvu, mislim da smo i mi i ona osjećali poziv za našu crkvu.”

VIDI OVO: Bivši transseksualac izjavljuje: „Uništavamo cijelu generaciju mladih ljudi“

U pismu se kaže da je Erica jedna od prvih trans žena koja je zarađena među baptistima. Saundersine strasti, navodi se u pismu, uključuju “propovijedanje, proučavanje kršćanskih temelja [te] LGBTQ obrazovanje i zastupanje.”

Zajednica je promijenila ime u Crkvu Mirovne zajednice 2000. – ime koje kaže „odražava evoluirajuću prirodu crkve te bolje prenosi misiju crkve“, navodi se na njezinoj web stranici.