Postoji veliki broj razloga zbog čega bebe spavaju bolje u svojoj sobi.

Bebe koje spavaju u sobama odvojenim od roditelja ranije utonu u san i potrebno im je manje vremena za to za razliku od onih koje spavaju sa svojim roditeljima, pokazalo je novo istraživanje.

Također, manje se bude noću kako bi jele i duže spavaju. Roditeljima je lakše da ih uspavaju, a i sami imaju bolji san, tvrdi se u istraživanju, piše Klix.

Izvršiteljica istraživanja dr. Jodi Mindell iz Dječje bolnice u Philadelphiji (SAD) kazala je kako su se ove bebe navikle same uspavljivati. Ova studija kontradiktorna je s onom koju je napravila Američka asocijacija pedijatara u kojoj se tvrdi kako se preporučuje da bebe prvih šest mjeseci spavaju s roditeljima jer se na taj način smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

U istraživanju koje tvrdi da bebe trebaju spavati u prostorijama odvojenim od roditelja sudjelovali su roditelji od 6.236 novorođenčadi između šest i 12 mjeseci u SAD-u, te roditelji 9.798 beba iz Australije, Brazila, Kanade, Velike Britanije i Novog Zelanda.

“Postoji veliki broj razloga zbog čega bebe spavaju bolje u svojoj sobi, a glavni je taj što se same uspavaju. Ipak, otkako je izašlo istraživanje Američke asocijacije pedijatara doktori se muče s tim što savjetovati roditeljima. Nakon što prođe šest mjeseci i rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta roditelji trebaju odlučiti što je najbolje za njih i cijelu obitelj, te omogućiti svima kvalitetan san koji je potreban”, rekla je Mindell.

Otkrića su objavljena u časopisu “Sleep Medicine”.