Na bebinoj glavi se pojavio prištić koji je bio znak opasnog virusa
Foto: Facebook

Zabrinuta majka pitala je liječnika za stanje svog sina, ali liječnik ju je uvjerio da je to ekcem i da ne mora brinuti.

Ne ljubiti bebu po licu – glavno je pravilo kod posjeta novorođenčeta. Znamo da su male bebe preslatke, ali nije vrijedno rizika zbog opasnosti koje im prijete. Njihov imunitet još nije razvijen i vrlo lako mogu od odraslih dobiti prehladu ili infekciju.

Rhian Brace iz Engleske nažalost otkrila je to na vlastitom slučaju nakon što se njezin novorođeni sin Ernie zarazio potencijalno smrtonosnim virusom za novorođenčad – neonatalnim herpesom.

Nakon što su mu na glavici izbili mjehurići koji su izgledali sve gore, maleni je odveden u bolnicu i dobio je terapiju, koja je pomogla samo na početku. No, njegova mama kaže da nije bio izliječen. Na Facebooku je podijelila njihovu priču kako bi upozorila roditelje na znakove ozbiljne infekcije.

VIDI OVO: Medicinska sestra posvojila bebu s rijetkom bolesti srca

Inače Rhian je imala dijagnozu sindroma policističnih jajnika i endomtrioze i dugo se borila da zatrudni. Liječnici su joj rekli da neće moći zatrudnjeti prirodnim putem, ali bila je odlučna. Uspjela je ostati trudna i kad je konačno rodila, osjećala je kao da je njegovo rođenje čudo.

“Dva tjedna nakon bebinog rođenja, primijetila sam na njegovoj glavici sitni prištić koji je izgledao poput mjehurića, ali nisam znala o čemu se radi. Nije imao temperaturu, spavao je dobro i jeo je dobro. Jedini znak da nešto nije u redu je bila jedna sitna mrlja poput mjehurića koja je puknula nakon kupanja. Oprala sam mu glavicu i taj dio u slučaju da ima infekciju”, napisala je.

First of all I want to say a massive thank you to everyone for the well wishes, kind words and love sent to my little…

Gepostet von Rhian Brace am Montag, 24. September 2018

Zabrinuta majka pitala je liječnika za stanje svog sina, ali liječnik ju je uvjerio da je to ekcem i da ne mora brinuti. No tri dana kasnije, na njegovoj glavici pojavilo se još više mjehurića, a dan nakon još šest njih, što ju je ozbiljno zabrinulo. Novi ‘mjehurići’ izgledali su kao infekcija i tada je odlučila potražiti bolju dijagnozu.

“Kontaktirala sam liječnika za drugo mišljenje. Poslali su nas u bolnicu i rekli da dijete moraju pregledati pedijatri i specijalisti za kožne bolesti. Tri dana poslije rekli su mi da se radi o herpes simplexu, koji se najčešće javlja na usnama”.

VIDI OVO: Dok je gledala sliku s ultrazvuka, uočila je da netko ljubi njenu bebu

Ova dijagnoza je mladu majku zbunila. “Nisam shvaćala ozbiljnost situacije. Sve što su mi rekli je da moja beba treba antivirotike. A ako se ne liječi od početka, ovo stanje je smrtonosno za bebe isto kao i meningitis jer počinje napadati i pluća, mozak i druge vitalne organe”, rekla je.

Prema Dječjoj bolnici u Bostonu, neonatalni herpes simplex ozbiljno je stanje koje može biti smrtonosno ako se ne liječi. Virus se može proširiti na mozak i leđnu moždinu i oštetiti jetru, bubrege i pluća.

Liječnici su pohvaliti majku što je brzo reagirala i tako spasila Ernijev život, ali i objasnili joj da je beba dobila virus ili kroz vaginalni kanal na porodu ili ljudskim kontaktom. Rhian nikad nije imala virus herpesa pa se pretpostavlja da je bebu zarazio član obitelji koji je ili dirao bebinu glavu bez da je oprao ruke ili poljubio na glavu, a da nije ni znao da je nositelj virusa, piše Missmama.