Beskućnik (8) nadmudrio bogatu djecu i postao prvak o kojemu bruji svijet, a jedva je pobjegao od terorista

Ova vijest ne bi bila posebno zanimljiva da se iza nje ne krije jedna nevjerojatna priča.

Beskućnik (8) nadmudrio bogatu djecu i postao prvak u šahu
Foto: Profimedia/YouTube/Kurir.rs

Tanitoluwa Adewumi, osmogodišnji dječak porijeklom iz Nigerije, osvojio je prvenstvo države New York u šahu u kategoriji koja obuhvaća djeca uzrasta do trećeg razreda osnovne škole.

Ova vijest ne bi bila posebno zanimljiva da se iza nje ne krije jedna nevjerojatna priča.

Naime, Tanitoluwa je do 2017. godine živio u Nigeriji. Smrt je bila svuda oko njega. Njegova obitelj je zbog zloglasnog Boko Harama morala napustiti svoju zemlju. Militanti ove islamističke grupe ubijali su nedužne civile u selu gdje je živeo Tani, pa su morali pobjeći kako bi sačuvali svoje živote.

Uspjeli su doći u New York, gdje već dvije godine žive kao beskućnici. Svakog dana čekaju vijesti o svojoj molbi da im se pruži azil u SAD.

Osmogodišnji Tani, kako ga zovu prijatelji i obitelj, prije godinu dana je zavolio šah, točnije kad je počeo pohađati osnovnu školu. To njegov uspjeh čini još većim. Dječak koji se prvi put susreo sa šahovskom tablom i figurama prije godinu dana je uspio pobijediti na državnom prvenstvu. Nadmudrio je bogatu djecu iz privatnih škola koja godinama rade sa svojim privatnim šahovskim instruktorima.

Snimka zaslona: YouTube

Malo je nedostajalo da Tani ne dobije šansu da se natječe. Članstvo u šahovskom klubu se plaća, pa je majka morala napisati molbu kako bi ga primili. Napisala je da njen sin jako voli šah, ali da jednostavno nemaju novac za članarinu i kotizacije. Hvala Bogu, u školi su imali sluha, oslobodili su ga plaćanja i dobili prvaka!

Tani uživa u šahu. Počeo je pohađati besplatne trosatne lekcije svake subote u Harlemu.

“Želim postati najmlađi velemajstor u povijesti”, izjavio je za New York Times ovaj simpatični dječak.

Njegov trener svjestan je da u rukama ima nebrušeni dijamant, pa je pokrenu kampanju kako bi pomogao Taniju i njegovoj obitelji. Od zacrtanih 25.000 dolara skupili su pola.

“Za smo jednu godinu doći na ovu razinu, popeti se na šahovski vrh i biti najbolji od najboljih i to bez financijske pomoći obitelji… Ja to nikada u životu nisam vidio”, rekao je njegov trener.

Reci što misliš