Bez obzira na vjeru roditelja, sva djeca u New Yorku se moraju cijepiti

Bez obzira na vjeru roditelja, sva djeca u New Yorku se moraju cijepiti
Foto: Kids photo created by freepik - www.freepik.com

Bez obzira na vjerska uvjerenja i prigovore roditelja, sva djeca u New Yorku se po novom zakonu moraju cijepiti. Takva zakonska odluka je donesena usred epidemije ospica u New Yorku..

Guverner Andrew Cuomo potpisao je u četvrtak zakon kojim se uklanjanju sva izuzeća od medicinskog cijepljenja koja nisu uzrokovana medicinskim razlozima.

To znači da će od cijepljenja biti i dalje izuzeta djeca koja ne mogu primiti cjepivo iz medicinskih razloga. Potpisani je zakon odmah stupio na snagu, javio je guvernerov ured.

Ovaj potez nailazi na neodobravanje velikog broja aktivista protiv cijepljenja, kao i zagovornika vjerske slobode.

PROČITAJTE: Cjepiva, kreme za sunčanje i druge „laži“ u koje majke trebaju prestati vjerovati

Ovom je odlukom država New York stavljena u rang s drugim državama koje su već ranije donijele ovakve odluke, poput Kalifornije, Mississippija, Zapadne Virginije i Mainea.

Zagovornici cijepljenja smatraju da je znanost po tom pitanju dala svoj konačan i nedvosmislen odgovor i da su cjepiva sigurna, učinkovita i kao takva najbolji način da se djeci pruži sigurnost.

Većina slučajeva ospica zabilježena je u ortodoksnim židovskim zajednicama u Brooklynu i Queensu gdje je prisutna niska stopa cijepljenja.

Zdravstvene vlasti u New Yorku kao poseban problem u gušenju ove epidemije ističu propagandne aktivnosti skupina protiv cijepljenja koje šire strah od cjepiva naglašavanjem nuspojava poput autizma, prenosi Index.