Biblijska pošast ponovno poharala Egipat: Milijuni u Aziji i Africi bi mogli ostati bez hrane

Porast skakavaca na tom području mogao bi predstavljati moguću prijetnju usjevima i sigurnosti hrane

skakavci u Egiptu
Foto: REUTERS/The Week

Rojevi skakavaca koji su se pojavili u Sudanu i Eritreji brzo se šire na obje strane Crvenog mora u Saudijsku Arabiju i Egipat, priopćila je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

Razdoblja kiše duž obale Crvenog mora u Eritreji i Sudanu omogućili su da se od listopada pojave dva vala skakavaca, što je dovelo do značajnog povećanja populacije i formiranja visoko pokretnih rojeva.

Porast skakavaca na tom području mogao bi predstavljati moguću prijetnju usjevima i sigurnosti hrane, upozorila je ta organizacija, prenosi Kurir.

Najmanje jedan roj je prešao na sjevernu obalu Saudijske Arabije sredinom siječnja, a tjedan dana kasnije još rojeva.

Kiše koje su donijele dvije ciklone u 2018. pokrenule su razmnožavanje skakavaca u Saudijskoj Arabiji, u blizini granice s Jemenom i Omanom, a nekoliko rojeva iz dvije mlade generacije stiglo je do Ujedinjenih Arapskih Emirata i južnog Irana.

PROČITAJTE: NEOBIČNA POJAVA U MEKI: Biblijska pošast poharala sveti muslimanski grad

Postoji opasnost od daljeg širenja prema granici između Indije i Pakistana, priopćeno je iz FAO-a.

Sljedeća tri mjeseca će biti od ključnog značaja za kontrolu situacije sa skakavcima.

Dalje širenje trenutne epidemije ovisi o dva glavna čimbenika – učinkovitih mjera kontrole i monitoringa u područjima uzgoja bagrema u Sudanu, Eritreji i Saudijskoj Arabiji i okolnim zemljama, i intenzitetu padalina između ožujka i svibnja na obje strane Crvenog mora i u unutrašnjosti arapskog poluootoka.

Skoro 200.000 hektara je uništeno, uključujući 30.000 hektara posljednja dva tjedna u Egiptu, Eritreji, Saudijskoj Arabiji i Sudanu, navodi FAO.

Reci što misliš