Naslovnica Život Blagoslovljeni čak i onda kada je najteže: Kako biti zahvalan u svakoj...

Blagoslovljeni čak i onda kada je najteže: Kako biti zahvalan u svakoj okolnosti?

Prije nekoliko godina neki društveni mediji su se pobunili protiv hashtaga koji se zvao #blessed ili blagoslovljen.

Puno puta možemo pročitati vijesti vezane uz skupe godišnje odmore ili impresivna postignuća koje su opet obavijene velom poniznosti. No čini se da trgovine nisu shvatile ovu poruku. U njima se nalaze police prepune svega i svačega preko kojih svatko onaj tko ih kupi može objaviti svima onima koji dođu u naše domove, pa čak i cijelome svijetu da mi zaista jesmo blagoslovljeni.

Ipak, što znači kada kažemo da smo blagoslovljeni? Odnosi li se ta riječ na izraz zahvalnosti koju osjećamo za sve ono što imamo, bilo da se to odnosi na materijalno, naše zdravlje ili ljude koje volimo i kojima smo okruženi? Znače li sve ove navedene stvari to da smo mi blagoslovljeni i opisuju li one zaista srž značenja te riječi?

Izvor blagoslova

Ono o čemu možemo pročitati u Bibliji, od prvog do posljednjeg poglavlja jest to da Biblija govori o blagoslovu (izgovorenom, obećanom, blagoslovu koji se iščekuje i blagoslovu koji su ljudi iskusili). Da tako kažem, pravo značenje riječi blagoslov počinjemo razumijevati u Knjizi Brojeva 6, 22-27 gdje piše:

”Gospodin se obrati Mojsiju govoreći mu, Reci Aronu i sinovima njegovim, ovako ćete blagoslivljati narod Izraelov, ovako ćete im govoriti:

”Neka te Gospodin blagoslovi i neka te čuva;

Neka Gospodin da da njegovo lice sja nad tobom i neka ti bude milostiv!

Neka Gospodin okrene svoje lice k tebi i neka ti daruje mir.

I ako stave sinove Izraelove pod svoju zaštitu ja ću ih blagosloviti.”

Ove riječi nisu bile dane Izraelovim svećenicima da bi ih oni nakon toga uputili Bogu i da bi nakon toga oni čekali na Božji blagoslov. Umjesto toga, Bog je preuzeo inicijativu i htio jasno pokazati koja je Njegova namjera koju Bog ima sa svojim narodom; a to je da ih blagoslovi. Čini se kao da se Bog osobno htio pobrinuti za to da Njegov narod zna da će On biti osobno prisutan u životu svakoga od njih i da će ta Božja prisutnost u stvari biti i izvor svega dobroga što će izraelski narod kasnije uživati.

Prva stvar koju učimo iz ovih redaka Biblije jest da je Bog izvor svih blagoslova koji su prisutni u našim životima. On nas blagoslivlja na način da pazi na nas, dajući nam svoju milost i preplavljujući naše živote svojom čudesnom moći iscjeljenja, ozdravljenja i punine. Bog želi svakoga od nas ispuniti svakim oblikom svoga blagoslova, bez obzira na to o kakvim ”oblicima” ili vrstama blagoslova se radilo.

Susptanca blagoslova

Bog nije samo izvor svih blagoslova. On sam jest blagoslov; on sam je da tako kažem – supstanca blagoslova. Svaki puta kada iskusimo neki blagoslov, to ne znači samo da smo dobili i iskusili neke stvari od Boga. To znači nešto puno više. To znači da smo u stvari iskusili više od samoga Boga. Radi se o tome da blagoslovima isto tako dobivamo i njegovu ljubav koja je On sam i koja proizlazi iz Njega. Biti blagoslovljen znači biti u potpunosti siguran da nas Bog nije i da nas Bog nikada neće niti zanemariti niti napustiti.

S obzirom da je sam Bog srž ili tvar od koje ”se blagoslov sastoji”, svaki puta kada mi Boga molimo da nas blagoslovi, ono što mi u stvari činimo jest to da On izmijeni naše dosadašnje živote. Svaki puta kada Boga pozivamo i molimo da blagoslovi naše planove, mi zapravo pozivamo Boga da izmijeni naše planove jer vjerujemo da su Njegovi planovi nemjerljivo puta bolji od naših planova. Prilikom molitvi za blagoslove mi zapravo priznajemo da rezultati naših života neće biti rezultati onoga što smo mi činili. Umjesto toga, sve ono što u našim životima nastane, nastati će kao rezultat onoga što je Bog činio.

Blagoslovljeni čak i onda kada je najteže

Ako uistinu vjerujemo da je Bog izvor svakog blagoslova, tada nećemo samo priznavati da smo blagoslovljeni kada nam je dobro i kada se čini kao da sve ide po planu. Umjesto toga, priznavat ćemo i vjerovati da smo blagoslovljeni čak i u vremenima kada nam je teško, kada nam se događaju teške stvari. Čak i u tim vremenima i u takvim situacijama moći ćemo reći da smo blagoslovljeni.

To ćemo moći reći i to ćemo moći vjerovati jer ćemo doživljavati i osjetiti Božju prisutnost koja postoji u nama samima – nešto čega jedva da smo svjesni kada sve ide ”po planu.” S obzirom da znamo da nas Bog čuva i da je prema nama dobar, naši osjećaji sigurnosti i mira neće biti vezani uz okolnosti, nego ćemo uvijek vjerovati da je On uistinu s nama i da smo blagoslovljeni bez obzira na sve.

Zbog čega nas Bog blagoslivlja?

Zbog čega točno je Bog toliko dobar prema nama? Na temelju čega nas Bog može blagosloviti?

I vi i ja možemo iskusiti puninu Božjeg blagoslova samo zbog toga što je Isus u istoj toj punini iskusio Božje prokletstvo i Božju kaznu za naše opačine i grijehe. Krist je dobio i podnio ono što smo u stvari mi zaslužili i ono što smo mi trebali podnijeti. S obzirom da se na Isusu nije mogla pronaći nikakva prljavština i da je on bio čist, iako je podnosio kaznu za naše grijehe, mi smo dobili ”pravo” uživati u blagoslovima koje je zapravo Isus dobio. Ovo je u stvari srž evanđelja i Radosne vijesti i spada pod ono ”predobro da bi bilo istinito.”

Ono u što isto tako možemo biti sigurni jest to da će nas Bog čuvati i štititi jer Isus nije bio zaštićen. Mi s punim pouzdanjem možemo vjerovati i znati da će Bog svoje lice uvijek imati okrenuto prema nama jer je jednom On svoje lice okrenuo od Isusa i to je bilo u trenutku kada je Isus bio razapet na križ. Možemo biti sigurni da će nas Bog uvijek gledati, jer On kada gleda nas, ne gleda nas, nego nas gleda odjevene u Krista. Bog će nam dati svoj mir jer je njegov gnjev već bio iskazan na nekomu drugome.

Biti blagoslovljen znači biti združeni s Kristom na način da uvijek možemo znati da smo sačuvani i da ćemo zauvijek biti sačuvani za Boga. Jer smo dobili Njegovu bezgraničnu milost mi sada možemo biti i prema Bogu i prema drugim ljudima biti iskreni u pogledu naših grijeha. Jer nam On daje svoj mir, mi se možemo pouzdati u Njega i možemo znati da nad nama ne postoji nikakve osude niti ljage jer smo mi u Kristu Isusu (Rimljanima 8,1). Možemo povikati da cijeli svijet čuje, možemo to staviti na Facebook, Twitter i gdje god hoćemo jednu istinu koja glasi: mi smo uistinu, duboko i bezgranično blagoslovljeni u Kristu.

Autorica: Nancy Guthrie; Prijevod: Ivan Hečimović; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJI ČLANCI