Bog hoće da se pokorimo njegovoj Riječi
Foto: Pixabay

Bog hoće da se pokorimo njegovoj Riječi bilo da nam odgovara ili ne. To je put koji vodi k blagoslovu.

“Tako živ bio Gospod, neće te snaći kazna za ovo.” (1. Samuelova 28,10)

Ranije za svoga vladanja Šaul je odredio da svi mediji i spiritisti budu istrijebljeni iz zemlje. Ali sve je pošlo po zlu u njegovom osobnom i javnom životu. Nakon Samuelove smrti, Filistejci su okupili vojsku protiv Šaula kod Gilboe. Kad od Gospodina nije mogao dobiti nikakvu riječ, otišao je po savjet kod vještice iz En-Dora.

Ona ga je sa strahom podsjetila da je Šaul naredio istrebljenje svih vještica iz zemlje. U tom trenutku Šaul ju je razuvjerio, rekavši: “Tako živ bio Gospod, neće te snaći kazna za ovo” (1. Samuelova 28,10).

Pouka je jasna. Ljudi su skloni pokoravati se Gospodinu sve dok im to odgovara. Kad im više ne odgovara, uvijek mogu izmišljati izgovore kako bi učinili što god žele.

Zar sam rekao “oni”? Možda sam trebao reći “mi”. Svi smo mi skloni izbjegavati riječi Pisma, iskrivljavati ih ili tumačenjem ih marginalizirati onda kad ne želimo poslušati.

VIDI OVO: Kako nas nepoznavanje Božje Riječi čini lakom metom za Sotonu?

Na primjer, postoje neke jednostavne upute o ulozi žena u crkvi. Ali čini se da se one sukobljavaju s aktualnim feminističkim trendovima.

I što onda činimo? Kažemo da se te upute temelje na kulturi onog doba i da se ne odnose na nas danas. Naravno, kad jednom prihvatimo to načelo, možemo se riješiti gotovo svega u Bibliji.

Ponekad se suočavamo s čvrstim izjavama Gospodina Isusa o učeništvu. Ako nam se čini da su te izjave prezahtjevne za nas, kažemo: “Isus nije mislio da bismo mi trebali to činiti, nego samo da bismo trebali biti voljni to činiti.” Zavaravamo sebe da smo voljni, a nemamo namjeru to ikada učiniti.

Mi možemo biti vrlo čvrsti u traženju da se prekršitelj disciplinira u skladu sa strogim zahtjevima Riječi. Ali kada se ispostavi da je prekršitelj naš rođak ili prijatelj, tada smo u stanju inzistirati na tome da se ti zahtjevi ublaže ili sasvim zanemare.

VIDI OVO: POSLJEDICE NEPOSLUŠNOSTI BOGU: Što možemo očekivati ako nismo poslušni Bogu?

Još jedna domišljatost kojom se služimo je da klasificiramo zapovijedi iz Pisma kao “važne” ili “nevažne”. One u kategoriji “nevažnih” mogu se zanemariti – ili barem tako sami sebi govorimo.

U svim ovim pogrešnim rasuđivanjima hvatamo se zapravo u koštac s Pismom na vlastitu propast. Bog hoće da se pokorimo njegovoj Riječi bilo da nam odgovara ili ne. To je put koji vodi k blagoslovu.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com