Thiago Silva danas živi životom prave nogometne zvijezde igrajući u velikim europskim ligama. Živi u Parizu i igra za vodeći francuski klub Paris Saint Germaine. Osim po svom izuzetnom daru za nogomet Thiago Silva ističe se po svojoj dubokoj kršćanskoj vjeri. Prije i poslije utakmice često ga se zatekne kako moli.

Kao što je C.S. Lewis napisao „ne postoje obični ljudi.“ Thiago Silva je pravi primjer za to.

Iako rođen u izuzetno siromašnoj obitelji koja je živjela u blizini opasne sirotinjske četvrti grada Rio de Janeira, Thiago Silva je uspio nadvladati sve teškoće i postići veliki uspjeh u očima svijeta.

Kao profesionalni nogometaš Thiago Silva je osvojio brojne nagrade, a između ostalog je bio proglašavan jednim od jedanaestorice najboljih igrača u Europi tri godine zaredom. Međutim, zasigurno svi njegovi profesionalni uspjesi ne bi značili ništa bez najčudesnijeg dara kojeg je dobio na početku svog života kada su njegova majka i djed ispoštivali njegovo od Boga dano pravo na život.

Dokumentarni film kojeg je o njemu snimila Globo TV, najveća brazilska televizijska kuća, otkriva da je Thiagova majka Angela već imala dvoje djece, dječaka i djevojčicu, kada je saznala da je ponovno trudna. Bila je uvjerena da si ne može priuštiti odgoj još jednog djeteta te je usprkos velikoj boli koju je osjećala pri pomisli da pobaci svoje dijete, mislila da ne postoji drugi izlaz.

„Sjedila sam u krilu svog oca i plakala. Nisam željela pobaciti, ali nisam mogla podizati još jedno dijete,“ rekla je. Međutim, njezin ju je otac uspio uvjeriti da zadrži trudnoću. „Moj mi otac nije dopustio da učinim taj grijeh,” prisjeća se Angela.

Siromaštvo i bolest obilježili su velik dio Thiagovog djetinjstva. U dobi od četrnaest godina prebolio je tuberkulozu. „Bila je to najveća bitka u mome životu. Šest mjeseci sam proveo u bolnici sve dok nisam potpuno ozdravio.“


Živeći svega 50 metara od jednog od ozloglašenih siromašnih četvrti grada Ria, ovaj je poznati nogometaš mogao vrlo lako postati kriminalcem. „Uvijek se čula pucnjava. Policajci su često dolazili u moje susjedstvo. Kada bih se vratio doma uvijek sam Bogu zahvaljivao na sigurnom povratku kući.“ Usprkos svemu Thiago je odabrao slijediti Boga i ostvariti svoj san da postane profesionalni nogometaš.

Thiagov život nikada nije bio jednostavan kao ni njegov put profesionalnog nogometaša. Budući da se ispočetka nije mogao probiti u vodeće brazilske klubove, počeo je igrati u drugorazrednom mjesnom klubu u siromašnom dijelu Rio de Janeira. Velikim zalaganjem i disciplinom svoje je početne neuspjehe pretvorio u uspjeh. Potpisavši ugovor s jednim ruskim klubom konačno je dobio priliku zaigrati u Europi. U međuvremenu je prešao igrati za francuskog prvaka Paris Saint German. Danas njegova godišnja plaća iznosi 16 milijuna dolara.

Thiagova priča o hrabrosti i odlučnosti je primjer je da nikada ne smijemo popustiti pred napašću da mi određujemo životni potencijal drugog ljudskog bića, osobito onda kada se radi o nerođenom djetetu. Thiago je mogao biti pobačen, ali nije. Mogao je odabrati živjeti kao zločinac, ali nije. Mogao je odustati od svoga sna, ali on je ustrajao. Danas je on jedan od najboljih braniča na svijetu te je živi podsjetnik da je svaki život vrijedan.

Vrijednost osobe se nikada ne smije mjeriti njezinim uspjehom, a u tome leži veličina odluke Thiagove majke. Ona je dobro znala prilike koje svijet nudi djetetu iz siromašne  brazilske četvrti obilježene bolestima i kriminalom. Činjenica da se Thiago nije podložio svojoj okolini jednako je zasluga Boga kao i Thiaga i njegove obitelji. To je čudo kršćanskog života koje Bogu daje priliku preobraziti svaku osobu do neslućenih razmjera.

Izvor: Laudato/Lifesitenews