Bog nam je dao velika obećanja, ali moramo ih prihvatiti vjerom
Foto: Pexels

Bog je zemlju Kanaan dao izraelskom narodu. Pripadala im je po Božjem obećanju. No, svejedno su je trebali zaposjesti. Trebali su je zauzeti. Propis o posjedovanju glasio je: “Svako mjesto na koje zakorači stopalo noge tvoje vama sam dao.”

Bog nam je dao mnoga velika i dragocjena obećanja. Biblija ih je puna. Ali moramo ih prihvatiti vjerom. Tek nam tada zaista pripadaju.

Uzmimo kao primjer obećanje koje se tiče spasenja. Gospodin opetovano daje obećanje da će vječni život dati onima koji se pokaju za svoje grijehe i prihvate Isusa Krista kao Gospodina i Spasitelja. Pa ipak ovo obećanje nije nam ni od kakve koristi sve dok ga ne prisvojimo pouzdajući se u Spasitelja grešnika.

VIDI OVO: 10 obećanja koja Bog ima za opterećene i tjeskobne duše

Pođimo korak dalje! Osoba može iskreno vjerovati u Gospodina Isusa Krista pa ipak ne uživati sigurnost spasenja. Na primjer, može misliti da je drskost reći kako je spašena. I tako može nastaviti hodajući u sumnjama i mraku.

U Božjoj riječi imamo obećanje da oni koji vjeruju u ime Sina Božjega imaju vječni život (1. Ivanova 5,13), ali to obećanje treba vjerom prihvatiti da bi ga iskusili.

Bog voli da mu vjerujemo. Zadovoljan je kad ga držimo za Njegovu riječ. On se proslavlja kad zatražimo najnevjerojatnija obećanja i računamo s njima kao da su već ispunjena.


Jednom kada je Napoleon obilazio svoje čete, njegov se konj naglo preplašio tako da je caru prijetila opasnost da ga kong zbaci. Jedan običan vojnik potrčao je, zgrabio uzde i smirio konja.

VIDI OVO: BOG IMA SVRHU: Tri Božja obećanja za svaku patnju

Potpuno svjestan da je onaj koji mu je pomogao samo običan vojnik, Napoleon je rekao: “Zahvaljujem, kapetane!” Prihvativši njegovu riječ, vojnik je odgovorio: “Koje pukovnije, veličanstvo?”

Kasnije kada je onaj koji je prije bio vojnik pripovijedao ovaj događaj svojim prijateljima, oni su se smijali njegovu uvjerenje u to da je promaknut u kapetana. Ali to je bila istina! Car je tako rekao i on je zatražio promaknuće na licu mjesta.

Vjernik je u donekle sličnoj situaciji. On može postati kapetan ili ostati običan vojnik. On može uživati u bogatstvu koje je u Kristu Isusu ili može živjeti u siromaštvu. “Od Boga možemo imati koliko god želimo. Krist je ključ riznice stavio u naše ruke i nudi nam da uzmemo sve što želimo. Ako se čovjeku dozvoli ulazak u bankovni trezor sa zlatnim polugama i ako mu se kaže da uzme što god hoće, a on izađe samo s jednim centom, čija je onda krivica što je siromašan? Tko je kriv što kršćani općenito raspolažu tako oskudnim dijelovima neograničenog Božjeg bogatstva?” (McLaren)


Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com