NaslovnicaŽivot3 načina na koje Bog pomaže kada ste u kušnji

3 načina na koje Bog pomaže kada ste u kušnji

Biblija nam otkriva kako Bog pomaže kada ste u kušnji. Ako smo Mu vjerni, kušnja nas neće pobijediti.

Čim je Isus započeo javnu službu, Sotona je krenuo na Njega svom snagom. U četvrtom poglavlju Evanđelja po Mateju možete pročitati više o tome kako je Isus odgovorio na napasnikove planove da ga sruši. Iako je slabo ljudsko tijelo prikrivalo Njegovu božansku slavu, On se odupro i nadjačao Sotonu.

Neki misle da nas Bog iskušava. Ljudi su sigurno imali ovakvo razmišljanje još u prvom stoljeću. Zato je Jakov pisao prvim kršćanima o pravom izvoru iskušenja.

Neka nitko u napasti ne rekne: “Bog me napastuje.” Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću. (Jakovljeva 1, 13-15)

Kušnja proizlazi iz naše nutrine, iz našeg vlastitog grešnog srca. Sotona tada koristi priliku da nas odvede u grijeh.

Međutim, stihovi u Bibliji sugeriraju da Bog ima neku ulogu u iskušenju u svom svetom planu. Na primjer, Matej 4, 1 kaže: “Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša.” Zašto bi Otac pun ljubavi vodio svog Sina na mjesto gdje bi mogao podleći iskušenju?

Duh Božji odveo je Isusa u pustinju, mjesto fizičke neimaštine, s izričitom svrhom kušnje. Kušnja je pokazala stanje Isusova srca. Isus je, naravno, prošao ovaj test. Njegov odgovor je dokazao da je Njegovo srce bilo, i još uvijek jest, čisto i sveto.

PROČITAJTE: Isusove kušnje u pustinji: Koja je njihova pouka?

Bog dopušta da iskusimo poteškoće i da budemo kušani iz istog razloga. Kušnja otkriva stanje našeg srca. Jednom kada se razotkrije područje grijeha, možemo ga iskorijeniti uz Božju pomoć. Bog koristi ova teška vremena iskušenja da transformira naša srca iz pokvarenosti u predanost samo Njemu.

Kako Bog pomaže kada ste u kušnji?

1. Bog stoji uz nas

Bog nas ne napušta kada smo u kušnji. Pavao kaže: “Bog je vjeran” (1. Korinćanima 10, 13), što znači da se možemo pouzdati u Boga da nas neće iznevjeriti ili napustiti kada ga najviše trebamo.

Dakle, ovo je prva stvar koju Bog čini: on stoji uz nas i s nama u našim borbama.

Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. (Psalam 46, 2)

2. Božja Riječ poučava i ispravlja

Bog je koristio ljude da napišu Bibliju kako bismo je mogli primijeniti u našim životima danas. Ali Božja Riječ nam neće pomoći ako stoji na polici za knjige. Baš kao što našim tijelima treba hrana da bi ostala jaka, našem duhu je potrebna istina da se suprotstavi iskušenjima. Trebali bismo proučavati i pamtiti Njegovu Riječ, kako bi ona stala u našu obranu kad god smo u iskušenju.

Sve Pismo, nadahnuto Bogom, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban. (2. Timoteju 3, 16-17)

3. Bog pruža put za bijeg

Sada dolazimo do trećeg načina kako Bog pomaže kušanima. On pravi izlaz. Đavlu nije dopušteno da nas sputa. Ako nam pokuša zapriječiti put kroz iskušenje, Bog će osigurati izlaz.

Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati. (1. Korinćanima 10, 13)

To nas uvjerava da ćemo pobijediti iskušenje. Možemo vjerovati Bogu da će nam pomoći da izbjegnemo grijeh.

PROČITAJTE: Kada ste u kušnji da počinite grijeh, NEŠTO bitno trebate znati

Sila Svemogućeg Boga prebiva u nama. Može li je išta nadmašiti? Često živimo vjerujući da smo bespomoćni protiv Sotoninih lukavstava. Istina je, međutim, da je Božja snaga “sve” što nam je potrebno da živimo potpuno svetim životom.

Božanstvena sila njegova darovala nam je sve, što služi za život i pobožnost, poznavanjem onoga, koji nas pozva slavom i moći. (2. Petrova 1, 3)