Bolna ispovijest sestre koja isključuje ljude s respiratora

Za teško oboljele od koronavirusa respirator može značiti spas, ali ponekad ni aparati za disanje ne mogu pomoći.

Juanita Nitla (42) već 16 godina radi kao medicinska sestra na Intenzivnoj njezi u Kraljevskoj slobodnoj bolnici u Londonu, gdje, između ostalog, isključuje pacijente sa respiratora.

„Nekad imam osjećaj kao da sam odgovorna na njihovu smrt“, kaže ona.

Liječnički timovi suočavaju se s teškom odlukom kada da isključe aparat kada primijete da se pacijent ne oporavlja. Oni to čine poslije pozornog razmatranja i analiziranja čimbenika, kao što su starost pacijenta, bolesti od kojih pati, njegova reakcija na virus i izgledi za oporavak.

Juanita je morala isključiti svoju kolegicu s respiratora

U drugom tjednu travnja, Juaniti je po dolasku na posao rečeno da joj je prvi zadatak da isključi s aparata svoju kolegicu – medicinsku sestru pedesetih godina koja je oboljela od Covida-19. Obiteljima tada još nije bilo dozvoljeno da se osobno oproste od svojih bližnjih koji umiru od koronavirusa, pa je morala obavijestiti pacijenticinu kćerku telefonom.

VIDI OVO: Medicinska sestra objavila potresnu poruku: Večeras ću zagrliti djecu i tko zna kad opet

„Rekla sam joj da njena majka nema bolove i da izgleda kao da joj je udobno. Također sam je pitala o željama i vjerskim potrebama njene majke“, ispričala je za BBC Nitla.

Pacijentica je bila u prostoriji s osam kreveta, okružena ljudima koji su također bili bez svijesti. Juanita je navukla zavjese i isključila alarmne uređaje, a osoblje je na trenutak zašutjelo. Juanita je prislonila telefon pacijentici na uho kako bi joj kćerka mogla nešto reći. Zatim je pustila glazbu, koju je obitelj tražila i isključila respirator.

Sjela je pored nje i držala za ruke dok nije umrla

„Sjela sam pored nje, držala sam je za ruke sve dok nije umrla“, kaže ona i dodaje da se sve završilo za pet minuta.

Kćerka je i dalje nešto govorila majci i molila se preko telefona, a Juanita je uzela slušalicu i obavijestila je da je sada gotovo.

„Kolegica i ja smo je oprale u krevetu, uvile u bijeli pokrov i stavile u vreću za umrle. Prije nego što sam je zatvorila, rukom sam napravila zamišljeni križ iznad njenog čela“, kaže Juanita.

Juanita kaže da joj briga o ljudima koji umiru pomaže da lakše podnese krizu. Na odjelu su nekada imali 34, a sada imaju 60 kreveta. Obično jedna sestra dolazi na jednog pacijenta, ali sada jedna mora brinuti o tri. Prije početka svake smjene, članovi osoblja se uhvate za ruke i uglas kažu: “Ostanimo zdravi!”.

VIDI OVO: Fotografija medicinske sestre koja ostavlja obitelj rasplakala svijet

Pazimo jedni na druge!

„Pazimo jedni na druge. Vodimo računa da svi nose rukavice, maske i zaštitnu opremu“, kaže Juanita Nitla i otkriva poražavajuću činjenicu da u prosjeku imaju po jednog umrlog dnevno, što je daleko iznad prosjeka prije pandemije. Zbog toga joj je ponekad teško otjerati strah.

„Imam nemiran san. Ne mogu spavati. Bojim se da ću se razboljeti. Svi se boje“, kaže ona.

Međutim, iako je prošle godine mjesecima bila na bolovanju zbog tuberkuloze i zna da joj je kapacitet pluća oslabljen, ne želi se prestati baviti s ovim poslom.