NaslovnicaDuhovnostBožja oprema za teška vremena: Evo kako ju možemo koristiti

Božja oprema za teška vremena: Evo kako ju možemo koristiti

Ovu Božju opremu trebamo koristiti kada neprijatelj napadne naše misli i osjećaje dok prolazimo kroz teška vremena.

Mnogi kršćani se bore, s manjim ili većim intenzitetom, s osjećajima očaja i depresije. Oni se suočavaju s duhovnim pritiskom, koji može preuzeti različite oblike.

Božja oprema

Kako bismo se zaštitili od ovoga, potrebno je da na sebe stavimo Božju opremu koja je opisana u Efežanima 6, 14-17. Kao kršćani, trebali bismo shvatiti da nam treba svaki dio koja je opisana ondje da se možemo oduprijeti lukavstvima đavlovim“ (stih 11).

Borimo se protiv „Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“ (stih 12). To nije borba protiv krvi i mesa, već protiv nevidljivih duhovnih bića koja su u neprijateljskom odnosu protiv svega što je povezano s Bogom: Njegovom Riječju, Njegovoj svrsi i Njegovom narodu. 

Zli dan

Pavao nas potiče neka na sebe stavimo Božju opremu „kako bismo se mogli oduprijeti u zao dan“ (stih 13). Svaki kršćanin ima iskustva sa zlim danima, teškim razdobljima ili periodima velikog pritiska. S obzirom na to da su tri od šest dijelova opreme povezani s takvim danima, s razdobljima beznađa i depresije, obratit ćemo pozornost na njih.

Grudni oklop pravednosti

Grudni oklop pravednosti, koji štiti vitalan organ: srce. Ovaj oklop zasniva se na Božjoj pravednosti kroz vjeru u Isusa Krista za sve one koji vjeruju (Rimljanima 3, 22), srcem onoga koji vjeruje i koji je opravdan (Rimljanima 10, 10). Pravednost ne dolazi iz činjenja dobrih djela već iz vjere i ljubavi; „vjere koja djeluje kroz ljubav“. (Galaćanima 5, 6)

Štit vjere

Štit vjere štiti naše cijelo biće. Štit koji je opisan u Efežanima 6 je veliki, kružni štit koji bi u potpunosti trebao pokriti vojnika. Korištenje ovog štita vjere znači biti svjestan da se uvijek možemo pouzdati u Boga. Naša vjera je pouzdano znanje da Bog postoji i da u Njemu možemo pronaći svoj odmor.

VIDI OVO: Kad sotona udara, morate se držati Božjih istina

Stavljanje pouzdanja u Boga znači da mi čvrsto vjerujemo ono što Njegova Riječ kaže o Njegovoj ljubavi i Njegovim obećanjima te da On ima istaknuto mjesto u našim životima. Ovo je puno važnije od naših osjećaja, jer oni su nestabilni i često zaboravljaju na činjenice iz Božje Riječi.

Otkupljenje vas stavlja u Božje ruke

Naše otkupljenje je činjenica. Riječ ”otkupljenje” zapravo znači ”ponovno kupiti”. Dragocjena Isusova krv platila je cijenu otkupnine, čime nas je oslobodila od okova grijeha i smrti. Ova činjenica je opisana u Psalmu 107, 2: „Tako neka govore otkupljenici Gospodnji, koje je otkupio iz vlasti neprijatelja“.

Ako osjećate da vas vaši osjećaju preplavljuju, podsjetite se da više niste pod vlašću neprijatelja, već da ste u Božjim rukama; od trenutka kada ste se u potpunosti predali Isusu Kristu, kako bi On mogao biti Gospodar vašeg života.

Koristite svoje otkupljenje kao štit

Ako činjenicu o našem otkupljenju upotrijebimo kao štit vjere, usprkos našim nestabilnim osjećajima, bit ćemo u potpunosti zaštićeni. Ako volimo Boga i čeznemo za time da činimo ono što je Njegova volja, ostat ćemo stabilni poput kuće koja je izgrađena na stijeni i koja ostaje stabilna u oluji. (Matej 7, 25) Tada znamo da će Bog izvesti sve na dobro. (Rimljanima 8, 28)

Kaciga spasenja

Kaciga spasenja, koja štiti naše glave, odnosno naše misli i umove. Ako stavimo na sebe ovu kacigu, opremamo se „kacigom, nadom spasenja. Ta Bog nas nije odredio za gnjev, nego da imamo spasenje po Gospodinu našem Isusu Kristu“. (1. Solunjanima 5, 8-9) „Jer po nadi smo spašeni“. (Rimljanima 8, 24) Stoga, prvi dolazi vjera i nakon toga nada. Ako je naša nada slaba, nećemo iskusiti naše otkupljenje, naše spasenje i osjećat ćemo se depresivno i potišteno.

Preusmjerite svoje razmišljanje kroz Duha

Istog trenutka kada skinemo svoje kacige, naše misli će biti u opasnosti i bit ćemo preplavljeni brigama i tjeskobom. Ako se ovo dogodi, trebat ćemo preusmjeriti svoj tijek misli i usredotočiti se na slavnu budućnost koja nas čeka. Kako bismo to mogli učiniti potreban nam je Božji Duh „kako bi nam moć Duha Svetoga dala obilje nade“. (Rimljanima 15, 13)

VIDI OVO: 5 emotivnih stanja koja mogu biti znak duhovnog napada

Čvrsto se držite za stijenu

Važno je da na sebe stavimo kacigu nade u spasenje jer nam je „ona kao pouzdano i čvrsto sidro duše što ulazi u unutrašnjost iza zavjese“. (Hebrejima 6, 19) Naše sidro je osigurano u vječnoj Stijeni. To sidro, naša nada u spasenje, ne samo da nam daje sigurnost u ovom životu, već se ono produžuje u vječnost.

Upotrijebite ono što vam Bog nudi

Bog nam nudi ova tri dijela kako bismo se zaštitili: grudni oklop, štit i kacigu. Iskoristimo ih kad god neprijatelj napadne naše misli i osjećaje. Samo tako ćemo polako, ali sigurno ostvarivati pobjedu, po Božjem Duhu.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net