Naslovnica Život Gdje je Božja prisutnost u patnji?

Gdje je Božja prisutnost u patnji?

Živimo u slomljenom svijetu u kojem postoji mnogo patnje. Patnja je također dio kršćanskog života (Rimljanima 8,17). Ako vam itko kaže da ako vjerujete u Boga, On će ukloniti sve probleme, bolesti i siromaštvo, ovo učenje nije u skladu s onim što nam Biblija govori.

Predivna baština

Bog nam je pripremio predivnu baštinu u kojoj su bolest, smrt i patnja stvar prošlosti (Otkrivenje 21,1-4), ali dok živimo u ovom svijetu, možemo biti sigurni da je patnja dio paketa (2. Korinćanima 1,5).

Rimljanima 8,28 nam kaže da „znamo pak da onima koji ljube Boga sve proizlazi na dobro“ – sve što se događa u našem životu, uključujući bolesti, smrt najmilijih ili gubitak imovine. Bog koristi te stvari kako bi nas „suobličio liku Sina svoga“ (stih 29) – Bog koristi čak i one ružne stvari u dobru svrhu, odnosno da u nama proizvede sličnost Njegovom Sinu.

>> 5 svrha patnje u životu vjernika

Rimljanima 8,36 citira iz Psalma 44. Psalam 44 je žalba Bogu da je odbacio svoj narod, da ih je prodao kao ovce za klanje. U Rimljanima 8 žalba se preokreće. Patnja ne znači da nas je Bog odbacio. Ovo poglavlje nas uvjerava da je Bog, čak i usred patnje i boli, upravo ovdje s nama. Ništa, apsolutno nas ništa ne može odvojiti od Njegove ljubavi (stihovi 37-39). Isus je umro na križu i u tim mračnim satima bio odvojen od Božje ljubavi (Matej 27,46). Ponio je naša bezakonja. Kroz Njegovu patnju sada možemo biti sigurni u Božju postojanu ljubav prema nama u svim okolnostima. Patnja se može činiti kao veliki, nekontrolirani valovi koji nas naizgled preplavljuju i potapaju. Psalam 42,7 govori o tom iskustvu. Ali Bog je upravo usred toga, upravo s osobom koja trpi, kao Stijena u koju se možemo pouzdati. On je sklonište pod koje se možemo skloniti u svako doba (Psalam 18,2; 27,5)

Kako Božja prisutnost djeluje u patnji?

Kako Božja prisutnost djeluje u patnji? Kakve imamo koristi ako ne ukloni patnju? Bog nas je stvorio da mu budemo bliski. On nas je stvorio da imamo odnos s Njime. U današnjem slomljenom svijetu, On uzima tu slomljenost i okreće ju u našu korist. Koristi patnju u našem životu kako bi nas privukao u svoje krilo. Na taj način ostvaruje svrhu našeg života, to jest da imamo intimni odnos s Njime.

Kakav je naš odgovor na tu situaciju? Možemo zamjerati zbog boli koju Bog dopušta da uđe u naš život. Možemo odlučiti da to bude razlog da se okrenemo od Njega. Ako to učinimo, propuštamo dobar ishod koji patnja može donijeti. Bog je u stanju uzeti najstrašnije stvari u našim životima, uključujući ono što donose naši vlastiti grijesi! – i koristiti ih da bismo se približili Njemu, ako mu dopustimo.

Slava koja će se otkriti

Sve patnje na ovom svijetu ne nadilaze slavu koja će nam biti otkrivena (Rimljanima 8,18). Pavao kaže da nije vrijedno usporedbe. Drugim riječima, slava će biti daleko veća od patnje koja će ikada biti. U to je možda vrlo teško vjerovati, ali je istina koju nas Biblija uči, a istina oslobađa (Ivan 8,32).

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJI ČLANCI