NaslovnicaŽivotŠto ako Božja volja nije toliko komplicirana kao što mi mislimo?

Što ako Božja volja nije toliko komplicirana kao što mi mislimo?

Koja je moja svrha? Što je Božja volja za moj život? I kako ću znati da sam trenutno na pravom putu? Sva ova pitanja smo si svi nekada postavili, a vjerujem da je pitanje Božje volje jedna od tema o kojoj se najviše raspravlja među evanđeoskim kršćanima, jer se odnosi na nečije duhovno putovanje.

Što ako Božja volja nije toliko komplicirana kao što mislimo? Što ako se ne tiče prave ili krive škole u koju ćemo ići, posla koji ćemo raditi, ili osobe za koju ćemo se vjenčati? Što ako nam se cijela ova stvar čini puno težom za razumjeti, nego što bi trebala?

Dok sam pokušavao otkriti vlastitu svrhu u ovom svijetu, postavljao sam si slična pitanja poput gore spomenutih. Pretpostavljam da sam kao i svi drugi, htio biti siguran donosim li ispravne odluke, tako da ostanem vjeran Božjem planu za moj život, važući sve opcije kako bi bio siguran da izabirem ispravan životni put. Nisam si postavljao toliko pitanja jer sam bio nesiguran u Božju volju, već naprotiv, jer sam htio biti siguran da odluke koje donosim čine da budem u središtu Njegove volje.

Pitam se koliko nas protrati vrijeme brinući se o donošenju ispravnih odluka u životu koje ne bi ometale naš odnos s Bogom. Trebamo li biti pod tolikim stresom kada se riječ o savršenoj Božjoj volji u našim životima tako da propuštamo vidjeti veću sliku? Vjerujem da ne…

“Božja volja nije nešto što dodate u svoj život. To je smjer koji izabirete. Ili se uskladite sa Sinom Božjim… ili kapitulirajte pred načelom koji upravlja cijelim svijetom.” ― Elisabeth Elliot

Shvaćam da Bog ima poseban plan ili svrhu za svakog od nas, no uvijek sam se pitao koliko je uistinu taj plan poseban. Ima li izuzetaka? Prostora za disanje? Dok neki ljudi čuju zvučni glas koji ih poziva, za koji vjerujem da je od Boga, što s onima koji nisu čuli kojim putem trebaju krenuti? Razumijem da Biblija spominje samo jedan put koji vodi spasenju, no što s našim svakodnevnim životima? Što je s onim ljudima koji su tražili da budu vođeni Duhom Svetim a sada su na raskrižju života, na mjestu gdje obje ceste vode nečemu dobrom i pravednom? Što tada?

Božja volja je poput sladoleda

Dok kao kršćani raspravljamo o Božjoj volji i našoj svrsi ovdje na zemlji, jedan biblijski stih koji mi je često dolazio u pamet je onaj u 1. Korinćanima 10,31  koji kaže, “Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.” Za mene je ovaj stih temelj Božje volje za živote svakog od nas. Bez obzira što činili u životu, činite to na slavu Božju, dok vam Bog ne da jasno i zvučno vodstvo.

Ako pjevate, činite to na slavu Božju. Ako ste u kući i roditelj ste, činite to na slavu Božju. Ako ste pisac, činite to na slavu Božju. Ako se osjećate pozvanim da budete učitelj, činite to na slavu Božju. Radite li u restoranu, činite to na slavu Božju. Bez obzira na životno doba u kojem se nalazite, sve samo činite na slavu Božju. To je Božja volja za vas. Jer kada proslavljate Boga, usklađujete se s Kristom.

Božja volja je jednostavna; slavite Ga u svemu što činite.

Vjerujem da je Božja volja slična sladoledu; Nije mu bitan okus koji izabirete ako je to još uvijek sladoled. Umjesto uznemirivanja oko toga donosite li ispravne odluke, pitajte se proslavljaju li ili ne proslavljaju vaše odluke Boga.  Ako ne, tada ne vjerujem da su dio Božje volje. Ali ako proslavljaju, tada ste na pravom mjestu na kojem Bog želi da budete.

Božja volja za vaš život je jednostavna; proslavite Ga u svemu što činite.

Autor: Jarrid Wilson; Izvor: Jarridwilson.com

NAJNOVIJE