Božji dar iz prirode koji liječi od plućnih bolesti, preko čira na želudcu do zanoktica

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od lipnja do kolovoza, a ima je pored putova, na pašnjacima, livadama, u šumama.

Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. List ove ljekovite biljke sadrži oko četiri posto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida, dok u sjemenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i šećera, piše Narodna mediciina.

Iako sva tri tipa bokvice imaju isti kemijski sastav, u narodu se najviše cijeni i najčešće upotrebljava ženska bokvica.

Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno vjerovanje dobilo i znanstvenu potvrdu.

ŠTO LIJEČI?

Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze.

Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit

Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza …

Ako stavite list bokvice u cipele, izliječit ćete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao učinkovito sredstvo za uklanjanje akni i prištića.

PROVJERENI RECEPTI

Za bolju probavu i čir na želucu

Ovim se sigurno liječi čir na želucu i gušterači. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Samljevena se bolje probavlja i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sastojci za jednu osobu:

300g listova bokvice

1kg livadskog meda

Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta.

Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso.

Pomiješati s livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Napomena: Potrebno je samljeti listove pa koliko se volumni dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove.

Dobije se oko 2 staklenke od 680 ml mješavine.

Ljekovitost biljke:

Može se koristiti za liječenje: čireva, kašlja, zarastanje rana …

Kada su rane u pitanju, moja je preporuka, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

Posluživanje:

Uzimati jednu žlicu ujutro prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u hladnjaku.

Ako je baš potrebno, ponoviti postupak ali u jesen.

Spriječite nastanak čira tako, što ćete ujutro, natašte, popiti 2dl vode.

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluznice želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji reguliraju probavu i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno uzrokovati upalu trbušne maramice.

Ukoliko čir probije krvne žile, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna liječnička pomoć. Moguće je da se u želudcu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želudcu je pritisak koji se javlja u želudcu nakon uzimanja hrane. Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od obolijevanja od raka na želudcu.

Čir na želudcu uzrokuju različiti čimbenici: psihosocijalni stres, pretjerano lučenje kiseline u želudcu, poremećaj krvotoka, različiti lijekovi (kortizon, neki lijekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smjenama i u pojedinim strukama (primjerice u transportu, trgovini, kemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog svijeta i nezdrav način života potiču stvaranje čireva na želucu.

Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblog, riješit ćete se i glavobolje.

Oblog za rane

Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazrijeti i nestati.

Lijek za ubode insekata

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

Kod bolova u uhu

U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.

Protiv zanoktica

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE