Brak na prvi pogled
Snimka zaslona: YouTube

Publici u Hrvatskoj će uskoro biti predstavljen kontroverzni reality show Brak na prvi pogled koji se već neko vrijeme emitira u susjednoj Srbiji pod nazivom Brak na neviđeno.

Kod nas bi se trebao emitirati na RTL televiziji, a Slobodna Dalmacija piše da je već snimljena prva sezona showa koja bi se, pišu, mogla početi prikazivati već nakon završetka Europskog prvenstva u rukometu koje traje do 26. siječnja.

“Gledatelji RTL-a bit će na vrijeme obaviješteni o svim novostima u našem programu”, rekli su za Index s RTL televizije kad smo ih zamolili za potvrdu.

Koncept showa je takav da spaja dvoje potpunih stranaca koji se prvi put u životu vide kad se nađu ispred matičara, a tad imaju pet minuta vremena da se odluče hoće li se vjenčati.

Ako se vjenčaju, odlaze na medeni mjesec, a nakon toga se neko vrijeme prati njihov bračni život kako bi gledatelji doznali je li brak bio uspješan.

VIDI OVO: Zašto je Bog stvorio brak?

Sve troškove vjenčanja i medenog mjeseca pokriva produkcija, a parovi se spajaju tako što ljudi pošalju opširnu prijavu na temelju koje tim stručnjaka (psihologa, sociologa, liječnika, bračnih savjetnika) bira koga će upariti.

Show je originalno nastao 2014. u Danskoj, a u međuvremenu se emitirao u brojnim zemljama svijeta gdje obara rekorde gledanosti. Priroda showa izazvala je brojne kontroverze, a protiv njega se pobunila i Crkva tvrdeći da show “trivijalizira brak”.

“Najvažnije je da su parovi sposobni komunicirati i razriješiti sukobe. Očito je da je to nemoguće u situacijama poput onih u showu. Ovdje se trivijalizira obaveza i svrha braka”, ustvrdio je katolički biskup Patrick Dunn komentirajući australsku verziju showa.

VIDI OVO: Je li brak i dalje svet kada supružnici nisu djevci?

“Brak nije socijalni eksperiment, ni reality show. Brak nije nešto u čemu ćete imati probni period s opcijom da se odmah razvedete kao što je to prikazano u ovom showu”, tvrdi i Bob McCorskie, vođa grupe Family First koja promovira konzervativne i kršćanske vrijednosti, prenosi Index.