Brazilskim nogometašima zabranili molitvu na Svjetskom prvenstvu

Brazilskim nogometašima zabranili molitvu na Svjetskom prvenstvu

Brazilskim nogometašima zabranili su javnu molitvu na terenu na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji ove godine.

Većina igrača brazilske nogometne reprezentacije pripada evanđeoskim crkvama, dok su rimokatolici u manjini.

Kako izvještava brazilska novina O Globo, stručni štab nogometne reprezentacije neće više dopuštati različite molitvene skupove kršćanskih denominacija na travnjaku ili u hotelu. Time se žele spriječiti bespotrebne podjele u momčadi.

> Nogometaši u Božjem timu: 10 nogometaša kojima je Isus najvažnija osoba u životu

Isto tako, ranije su na utakmicama Svjetskih prvenstava nogometaši ispisivali određene vjerske poruke na majicama ispod dresa ili na trakama za kosu. Tako je primjerice brazilska nogometna zvijezda Neymar postao poznat po svojoj traci s natpisom „100% Isus“.

Nju je na čelu nosio tijekom proslave osvajanja naslova Lige prvaka 2015. u Berlinu i na osvajanju zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Svjetski nogometni savez (FIFA) prije nekog vremena donio je odluku da zabrani takve i slične poruke na Svjetskim prvenstvima u nogometu.

Također, bilo je uobičajeno da na Svjetska nogometna prvenstva s nogometašima putuju i neki evanđeoski pastori kao dušobrižnici brazilske reprezentacije. Obrambeni igrač Lucio tako je 2002., 2006. i 2010. godine sa sobom poveo osobnog pastora. Bilo je sasvim uobičajeno da na treningu ili u svlačionici prije i poslije utakmica evanđeoski kršćane mole zajedničku molitvu, dok ostali igrači nisu sudjelovali.

> Bog je s njim: Čudesna priča o brazilskoj nogometnoj zvijezdi kojeg je majka skoro pobacila

Brazilski nogometni savez CBF donio je nedavno odluku da uvede stroža pravila. Kako stoji u priopćenju saveza, ne tiče ih se privatni život nogometaša, ali nastupe i rad momčadi na Svjetskim prvenstvima trebaju biti laički. Ipak, CBF neće odustati od zajedničkoga zaziva za Božju zaštitu cjelokupne momčadi prije svake utakmice, jer taj običaj nadilazi konfesionalnu pripadnost pojedinaca u nogometnoj reprezentaciji Brazila, prenosi Međugorje Info.