NaslovnicaVijestiSvijetBroj vjernika u Njemačkoj se smanjuje rapidnom brzinom

Broj vjernika u Njemačkoj se smanjuje rapidnom brzinom

Broj kršćanskih vjernika u Njemačkoj se smanjuje rapidnom brzinom. Je li Crkva još uopće važna Nijemcima?

Dugo vremena je u Njemačkoj otprilike vrijedilo načelo “trećina-trećina-trećina” – po trećina stanovništva su katolici i protestanti, a trećina ne pripada nijednoj crkvi.

Već 2019. je u Njemačkoj bilo 22,6 milijuna katolika, 20,7 milijuna građana su bili u nekoj od evangeličkih crkava, a tu je i oko dva milijuna pravoslavnih. Ukupno je to 45,75 milijuna kršćana što je još samo oko 52% stanovništva.

Još uvijek je oko 14.000 protestantskih i oko 10.000 katoličkih župa u Njemačkoj, ali golema većina se muči naći i svećenike i vjernike – i novac, piše Deutsche Welle.

Novac i crkveni porez koji u Njemačkoj ubire država u ime crkava pa tako onda raspolaže i preciznim podacima koliko je vjernika u ovoj zemlji – je tek sporedan razlog zašto Nijemci masovno okreću leđa Crkvi.

Najveći val napuštanja Crkve

Najveći val napuštanja Crkve se dogodio zbog silnog broja skandala oko spolnog napastovanja malodobnika, a tim skandalima još nije došao kraj: to sad vidimo i u Kölnu gdje je tamošnji kardinal Woelki tek nakon golemog pritiska vjernika ipak objavio izvješće o slučajevima zlostavljanja u nedavnoj prošlosti i poslao čitav niz dužnosnika te nadbiskupije “na odmor”.

Ali i to se dogodilo tek nakon što su čak i njegovi župnici objavili otvoreno pismo kako više nisu u stanju objašnjavati vjernicima, zašto kardinal ne želi reći istinu i kazniti počinitelje.

Izvješće jednog odvjetničkog ureda sad jest objavljeno, ali je malo vjerojatno kako će se bivši vjernici koji su u međuvremenu napustili Crkvu, ikad više vratiti: “Tko jednom prekine svoju sponu s Crkvom, kod njega najvjerojatnije i popušta njegova religioznost”, kaže sociolog religije iz Münstera Detlef Pollack u katoličkom listu Tagespost.

Mlađe generacije se najviše udaljavaju od Crkve

Jer upravo to je najveći problem Crkve u Njemačkoj: naraštaji kojima je Crkva još bila odrednica i osobnog i društvenog života polako odumire, a mlađe generacije jednostavno ne razumiju što bi uopće trebali očekivati od Crkve. Pogotovo kad je riječ o Katoličkoj crkvi, njen odnos na primjer prema kontroli začeća je jednostavno za mlade neprihvatljiv.

SourceDw.com

NAJNOVIJE