Jedan od razloga zbog kojeg je velik broj nas danas toliko pod stresom jest zato što smo rijetko kada zadovoljni s onim što imamo. Uvijek želimo više. Više novca, više zadovoljstva, više moći. Želimo više svega.

No Biblija nam prikazuje drugačiji način.

Apostol Pavao u Poslanici Filipljanima 4, 11-12 piše: „Govorim to ne zbog oskudice, ta naučen sam u svakoj prigodi biti zadovoljan. Znam i oskudijevati, znam i obilovati! Na sve sam i na svašta navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati“.

Budimo ovdje jasni. Nije da Pavao nije imao nikakve ambicije. On je vjerojatno bio jedan od najambicioznijih ljudi koji su ikada živjeli. On sam je širio Evanđelje uzduž i poprijeko Rimskog Carstva. No naučio je biti zadovoljan. Ambicija i skromnost nisu ni na kakav način u sukobu jedno s drugim. Možete imati oboje.

PROČITAJTE: Bog vam neće dati nove stvari ako niste naučili biti zadovoljni onim što imate

Biti zadovoljan nije lijenost, samodopadnost, apatija ili fatalizam. Biti zadovoljan znači uživati u onome što imate sada umjesto da čekate da se nešto drugo dogodi kako biste mogli biti sretni.

To ne znači da ne trebate napredovati. To ne znači da ne trebate imati ciljeve. To jednostavno znači da ste sretni s onime što sada imate. Prečesto bivamo zavedeni mitovima na koje su nas naučili različiti oglašivači i koji glase:

– Ako budem imao/la više stvari, bit ću sretniji/a.

– Ako budem imao/la više, bit ću važniji/a.

– Ako budem imao/la više, bit ću sigurniji/a.

Niti jedna od ovih rečenica nisu istinite. To su sve laži koje nas drže podalje od trajnog mira za kojim čeznemo. Biblija nas u knjizi Propovjednika 4, 6 uči: „Bolja je puna šaka u miru nego obje pregršti mučna rada i puste tlapnje“.

Mir u umu je svaki puta bolji od bezumnog trčanja za više stvari.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Pastorrick.com

Reci što misliš

Reci što misliš