Stručnjaci savjetuju da češnjak trebamo jesti svaki dan, no koliko češnjaka dnevno je dovoljno za dobar učinak na zdravlje? Možemo li pretjerati?

Češnjak je biljka koju smo svi makar jednom probali. Toliko smo naviknuli na nju da čak ne primjećujemo koliko je posebna. Jeste li znali da je češnjak koristan za više od zaštite od prehlade?

Ako svaki dan jedete češnjak, možete očekivati da će vam se dogoditi puno dobrih stvari, piše Brightside.

Dovoljno je pojesti četiri režnja češnjaka dnevno, iako slobodno možete i više. Evo što možete očekivati.

1. Postat ćete privlačniji

Češnjak čini muškarce privlačnijima. Oduvijek se mislilo da miris češnjaka odbija ljude od želje za razgovorom, no nedavna istraživanja pokazuju da je to pogrešno. Jedino je ograničenje da bi muškarac trebao pojesti 2 režnja češnjaka 12 sati prije spoja, kako bi impresionirao ženu.

Ispada da žene lude za tjelesnim mirisom muškarca koji je jeo češnjak. Međutim, znanstvenicima je teško objasniti ovaj fenomen. Moguće je da se radi o antibakterijskim svojstvima češnjaka zbog čega miris znoja nije toliko oštar.

VIDI OVO: Češnjak kao lijek: Ljekovita svojstva koja trebate znati

2. Češnjak svaki dan će ojačati vaš imunološki sustav

Češnjak trebamo jesti svaki dan jer sadrži brojne vitamine i korisne sastojke. Već su bake upozoravale da češnjak štiti od raznih bolesti i prehlade, no znanstvenici su potvrdili i istraživanjima da redovita konzumacija češnjaka sprječava razvoj bolesti po zimi. To je zbog toga što češnjak sadrži hrpu vitamina, korisnih ulja i amino kiselina, a osim toga ima alicin koji ubija i bakterije.

Češnjak treba biti svjež da bi vas zaštitio od bolesti. Alicin se stvara tek pri mehaničkom uništavanju stanica biljke, kao pri gnječenju. Kada se uništi struktura režnja, sadržaj se pomiješa i stvori antibakterijsku smjesu, dok toplina uništava ova svojstva.

3. Stabilizirat će se vaš krvni tlak                                                                      

Ako imate visok krvni tlak, dodajte češnjak u prehranu. On širi krvne puteve i smanjuje pritisak u arterijama. Glavobolje, te osjećaj težine na srcu, nestaju zajedno sa visokim krvnim tlakom. Kako bi izliječili hipertenziju trebate jesti oko 4 režnja češnjaka na dan. Češnjak ujedno smanjuje „loš“ kolesterol u krvi za oko 10-15%. Što to znači? Gotovo se duplo smanjuje rizik od srčane bolesti ili moždanog udara.

No imajte na umu da se češnjak može na ovaj način koristiti jedino nakon što se posavjetujete s vašim liječnikom.

4. Poboljšat će vam se pamćenje

Prema jednoj od teorija, ljudsko tijelo i mozak stare zbog kemijske oksidacije u kojoj se hrana koju konzumiramo pretvara u energiju, a ne u kisik. Taj proces uništava stanice te koža postaje mlohava, a mozak gubi svoju sposobnost pamćenja. Antioksidanti se bore protiv pretjerane oksidacije i pomažu u održavanju mladog uma i tijela.

U ljekarnama postoje suplementi (antioksidanti) za jako velike novce. No, obični češnjak sadrži mnoštvo komponenti koje sprječavaju starenje mozga, a ujedno nije ni skup. Starije osobe koje konzumiraju češnjak smanjuju rizik od razvitka Alzheimerove bolesti, a mladi ljudi mogu poboljšati svoje umne sposobnosti. Samo trebate redovno, odnosno svaki dan jesti češnjak.

VIDI OVO: 11 znanstveno dokazanih blagodati češnjaka

5. Poboljšat će vam se izdržljivost

Češnjak povećava aktivnost mišića i srca. Ako se bavite sportom, tada će konzumiranje češnjaka poboljšati vaše rezultate. U drevnoj Grčkoj, nitko nije znao za steroide tako da su se olimpijci hranili češnjakom koji ih je činio boljima od drugih natjecatelja. Nadalje, češnjak je koristan i za osobe koje se ne bave sportom jer otklanja umor, povećava produktivnost i pomaže pri preživljavanju sezone gripe i prehlade.

Koliko češnjaka dnevno
Foto: Unsplash

6. Vaša kosa i koža će se poboljšati

Češnjak potiče rast kose čineći ju dužom i gušćom. Također može liječiti lokalizirano ispadanje kose. Kako bi djelovao trebate ga primijeniti direktno na tjeme. Na svu sreću, stručnjaci su uspjeli proizvesti ulje češnjaka bez mirisa.

Fibroblasti (stanice odgovorne za obnavljane kože) imaju pozitivnu reakciju na češnjak. Jedenje dva češnja dnevno je dovoljno za poboljšanje proizvodnje prirodnog kolagena i elastina.

Ujedno, određene komponente češnjaka štite od starenja uzrokovanog suncem. Ako jedete više češnjaka, sunce neće naštetiti vašoj koži.

7. Ublažit će vam se zubobolja

Zbog antibakterijskih svojstava, češnjak je odličan za usnu šupljinu. On ubija štetne mikrobe i liječi upalu desnih. Nadalje, on smanjuje mogućnost pojave karijesa. Zbog toga, ako redovno jedete češnjak, nećete trebati tako često ići kod zubara.

8. Smanjit će vam se tjelesna težina

Češnjak je koristan za osobe koje paze na težinu, a ovo su razlozi:

Kao rezultat kompleksnih kemijskih reakcija dolazi do uništavanja naslaga masti. Postoji mogućnost da će se tablete za mršavljenje u budućnosti sastojati samo od češnjaka.

Češnjak blokira debljanje uzrokovano nepravilnim načinom prehrane. On uništava višak kalorija koje ulaze u tijelo. Naravno, samo trebate jesti dosta češnjaka.

VIDI OVO: 4 zdravstvene tegobe koje češnjak liječi

Bonus: kontraindikacije

U nekim slučajevima češnjak može biti opasan:

Liječnici ne preporučuju konzumiranje češnjaka ako ste trudni ili dojite. Djeca ispod 7 godina ga trebaju umjereno konzumirati.

Dva tjedna prije operacije se ne smije jesti češnjak jer on razrjeđuje krv i može uzrokovati krvarenje.

Ako dođe u kontakt s kožom, češnjak i proizvodi od češnjaka mogu ostaviti opekline. Trebate konzultirali liječnika prije nego upotrijebite češnjak na koži.

Češnjak je otrovan za životinje, pogotovo za mačke i pse japanskog porijekla (Aktita i Shiba Inu).

Koliko češnjaka dnevno je dovoljno? Liječnici preporučuju svakodnevnu konzumaciju do 4 režnja kako bi se odlično osjećali.