Kada će se pojaviti cjepivo protiv koronavirusa je pitanje na koji mnogi žele brz i točan odgovor. Ima li nade i je li nam uopće potrebno?

Tvrtka Moderna iz Massachusettsa u SAD-u prednjači kada je riječ o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Započelo je i rano testiranje na ljudima. Prvih 8 osoba koje su sudjelovale u testiranju dobile su „niske i srednje doze Moderna cjepiva te se uskoro pokazalo da im se povećala količina antitijela koja se bore protiv korone na istu ili veću razinu kao i kod osoba koje su se oporavile od COVID-19. To daje naznačiti, no ne dokazuje, da cjepivo pokreće imunitet u nekoj mjeri“. 

Još 17 osoba, koje su testirale cjepivo, pokazale su promjene u imunološkom sustavu slične onima kao kod pacijenata koji su se oporavili od COVID-a. No, znanstvenici još nisu istražili jesu li ta novo-stvorena antitijela zapravo neutralizirala korona virus. 

VIDI OVO: Možda nam cjepivo protiv koronavirusa neće trebati? Hrvatski znanstvenik na pragu velikog otkrića

Mnogi se žure što prije razviti cjepivo protiv koronavirusa

Mnoge tvrtke i države se žure razviti cjepivo protiv koronavirusa. Stručnjaci naglašavaju da je možda moguće u kratkom roku i stvoriti cjepivo, ali da postoje mnoge faze kroz koje to cjepivo mora proći prije nego bi bilo odobreno za javno korištenje. 

Prema doktoru Johnu Torresu, Moderna još mora proći dvije faze – najprije cjepivo treba testirati na 600 osoba, a tada slijedi velika faza koja bi mogla početi u srpnju. Posljednja faza će nam dati najviše odgovora. Ako sve prođe u redu, onda imamo cjepivo protiv korone. 

No, kada će se pojaviti cjepivo protiv koronavirusa?

Torres je rekao: „To većinom traje mjesecima ili godinama – u ovom slučaju, svi se nadaju da je riječ o mjesecima, tako da mislim da se radi o 12-18 mjeseci. Mislim da bi to bilo taman negdje poslije nove godine. Možda i ranije ako sve prođe jako dobro“. 

Ovo se čini kao zaista dobra vijest. No, za cjepivo su najvažnije posljednje dvije faze budući da većina cjepiva izgleda dobro u prvoj fazi – molimo se da će svi vrijedni znanstvenici i stručnjaci što prije doći do konačnog rješenja kako bi javnost mogla dobiti cjepivo.