Čovjek koji sam sebe vodi, srlja u nevolje
Foto: Unsplash

Gle, svi vi koji oganj palite, koji se opasujete iskrama, hodite u svjetlosti ognja svojega i u iskrama što ste ih raspalili. Ovo će vam biti iz moje ruke – ležat ćete u mukama.” (Izaija 50,11)

Postoji ispravan i pogrešan način vršenja svega, a ovo je zasigurno točno kad je u pitanju dobivanje smjernica. Današnji redak govori o pogrešnom načinu. Opisuje čovjeka koji priprema krijes i onda koristi oganj i iskre da rasvijetli svoj put.

Primijetit ćemo da se nigdje ne spominje da se posavjetovao s Gospodinom. Nema naznake da je ovo pitanje učinio predmetom molitve. On se bezgranično pouzdaje u to da poznaje najbolji put. U svojoj drskoj neovisnosti on se oslanja na svoj vlastiti razbor. Henleyjevim riječima, on je gospodar svoje sudbine i kapetan svoje vlastite duše.

VIDI OVO: Kad se ljudi odbiju oslanjati na Gospodina, upadaju u nevolju

Ali pogledajmo posljedice! “Ovo će vam biti iz moje ruke – ležat ćete u mukama.” Čovjek koji sâm sebe vodi, srlja u nevolje. Svaki koji je tako tvrdoglav i uporan, zažalit će. Iskustvo će ga naučiti da je Božji put onaj najbolji.

Prethodni redak (r. 10) daje nam ispravan način pronalaženja smjernica. On kaže: “Tko se među vama boji Gospoda? Tko sluša glas sluge njegova? Tko hodi u tmini i nema svjetlosti? Neka se uzda u ime Gospodnje i neka se na Boga svog osloni.”

Uočimo tri stvari u vezi ovog čovjeka. Prvo, on se boji Gospodina u smislu da se boji biti mu neugodan ili hodati neovisno o njemu. Drugo, on sluša glas sluge Božjega, Gospodina Isusa. Treće, spreman je priznati da hoda u tmini i da nema svjetlosti. On priznaje da ne zna kojim putem krenuti.


VIDI OVO: Nevolja ne čini uvijek vjeru jačom!

Što da učini takav čovjek? On se mora pouzdati u ime Gospodnje i osloniti se na svojega Boga. Drugim riječima, treba priznati svoje neznanje, moliti Gospodina da ga vodi i potpuno ovisiti o Božjem vodstvu.

Naš Bog je Bog neograničene mudrosti i ljubavi. Zna što je za nas najbolje i planira samo ono što je za naše dobro.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com