vidi boje

Rijetko tko o ovome ikada razmišlja. Probudimo se svako jutro i vidimo plavo nebo, zelenu travu, smeđu kavu, žuta jaja i sve druge boje oko sebe.

No za Williama Reeda, svijet izgleda malo drugačije.

Svaki dan proteklih 66 godina, ovaj je čovjek sve vidio u crno-bijeloj boji.

Zamislite to na sekundu – zalazak sunca u crno-bijeloj boji. Planine u crno-bijelom. Cvijeće, vjenčanja, polja, kosa, televizija, čak i njegova odjeća – sve samo crno i bijelo.

U 12. rujna 2017. sve se to promijenilo. U čast njegova rođendana, Williamova je obitelj skupila novac kako bi mu kupila par Enchroma naočala.

Specijalist za oči iz Kalifornije određuje koji tip sljepoće na boje osoba ima te prema tome razvija revolucionaran proizvod koji će omogućiti osobi da vidi boje.

Enchroma naočale ne djeluju kod svakoga. Zapravo, tvrtka upozorava da postoji 50% šanse da će njihovi kupci zapravo moći vidjeti boje (ali zato, ako proizvod ne odgovara, nude povrat novca).


Nakon što su mu otpjevali rođendansku pjesmu i uslikali ga nekoliko puta, Williamova mu je obitelj poklonila naočale.

Pogledajte, to je velik, snažan čovjek koji ne može ni riječi izustiti. Njegovo je uzbuđenje neopisivo očito i potpuno zarazno. Gotovo 155 milijuna ljudi bilo je začarano Williamovom reakcijom budući da je podijeljena na Facebooku.

Enchroma nudi revolucionaran način da se percipiraju boje, a ovakvi se videi dijele i objavljuju svakoga dana.

Kada vidim ovakve stvari, sjetim se nečega što je Joel Houston rekao u nedavnom intervjuu. Dok je raspravljao svoj posljednji album „Čudo“, pastor je secirao stihove pjesme pod istim nazivom „Čudo“ i prodiskutirao ih.

Počinje s: „Jeste li ikada osjetili čudo prvog pogleda? Dok se oči otvaraju, i slijepi progleda?“


Joel kaže kako se stih odnosi na oči koje se otvaraju svjetlu Isusa Krista. No zanimljivo je kako je bio inspiriran videima poput ovoga s Williamom Reedom.

„Pogledao sam jedan video o tipu koji je cijeloga života bio slijep na boje“, rekao je Joel. „Prvi je puta vidio boje i način na koji je reagirao – nisam nikada vidio tako nešto.“

Joel je nastavio i objasnio kako kršćanski put percipira na taj način

„Kada se spasimo naše će se oči otvoriti za Kraljevstvo, vidjet ćemo Božje djelovanje – drukčiji pogled na svijet“, objasnio je.

Reakcije koje dolaze vrlo su inspirativne. William zrači srećom i uzbuđenjem, kao dijete koje po prvi puta nešto ugleda.


Joel govori o tome kako smo pozvani imati vjeru kao djeca

„Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.“ (Mat 18, 3)

„Imam trogodišnjeg sina i način na koji gleda svijet, i ono kako ga ja vidim, naučilo me o tome kako Bog gleda na nas“, rekao je Joel.

Raspravljajući o uzbuđenju njegova sina, sreći i čuđenju spram svega u svijetu Joel je rekao kako smatra da bi svi kršćani trebali tako gledati na svijet, kao vjernici koji stalno iščekuju i drugima služe kao primjer.

„Mislim da bismo postavili sjajan primjer cijelome svijetu kada bismo bili kao djeca, jer nitko se ničemu više ne veseli.“

Inspirativno je čuti ove usporedbe vjere kao kod djece sa srećom djeteta koju je iskazao William u videu u kojem je dobio Enchroma naočale.

Od njegove se reakcije čovjek naježi, no isto proizlazi i iz ljubavi Isusa Krista. Zamislite koliko bi drukčiji svijet bio kada bismo svi gledali Isusa s onom srećom koju je iskazao William – to su sreća, zahvalnost i hvalospjevi koji isijavaju iz cijelog njegovog bića.

Joelove riječi, Williamova sreća, sve su to nevjerojatni recepti kojima se mogu širiti Božja čudesa s drugima, i kojima se druge ohrabruje da hodaju u Kristu.

Neka vas oni nadahne da pronađete i cijenite čudesa u našem svijetu.