Čuvanje seksa za brak je dobro za nas

Prije nekoliko tjedana, na televizijskom showu ”Udavača” bila je jedna kršćanka, koja je izvodila nepodopštine. Jedan naslov je na primjer tvrdio: „Zvijezda ”Kršćanske Udavače” Hannah Brown eliminira muškarca s kojim je imala spolni odnos četiri puta za vrijeme Emisije“. Kada vidim to, pomislim ”jao”.

Biblija kaže da bismo trebali čuvati svoju seksualnost za brak, naravno heteroseksualni brak.

John Fleenor u članku za The Daily Wire citira natjecateljice ”Udavače”, koje su rekle: „Pogodite što? Seks je možda grijeh, ako se prakticira izvan braka, ali i ponos je grijeh, a osjećam da je ovo nešto ponosno“. Natjecateljica je odgovorila nekome tko je želio sačuvati intimnost za brak.

VIDI OVO: Seks prije braka utjecat će kasnije na tvoj brak (na 9 načina)

Dodala je: „Imala sam seksualne odnose i iskreno Isus me još uvijek voli“. Gospodinova ljubav prema nama je nešto o čemu ne treba raspravljati. On nas toliko voli da je otišao na križ zbog griješnika i na sebe preuzeo našu krivicu i sram, ne bi li donio spas onima koji vjeruju. No, oni koji svoju vjeru stave u Njega trebaju živjeti svetim životom. Nismo savršeni, ali težimo tomu da zadovoljimo Boga svojim životima.

Božja pravila nisu opcionalna i nisu način kako da od dobrih postanemo bolji. Oni koji nastavljaju u seksualnim nemoralnostima (i mnoštvu ostalih grijeha, opisanih u 1. Korinćanima 6 i Efežanima 5) „neće biti baštinici Kraljevstva Božjeg“. No, dobra vijest je da nam može biti oprošteno i da možemo biti slobodni od takvih stvari.

Ako je netko seksualno promiskuitetan prije braka, što tu osobu spriječava da bude seksualno promiskuitetna nakon što stupi u brak? Studije su pokazale da parovi, koji žive zajedno prije braka se ne pripremaju toliko za brak koliko se pripremaju za razvod. Na primjer, spruce.com izvještava: „U Sjedinjenim Američkim Državama i u Ujedinjenom Kraljevstvu, parovi koji žive zajedno su pod većim rizikom od razvoda od parova koji ne žive zajedno“.

Stabilni brakovi su dio Božjeg plana. Razvod i ponovno vjenčavanje nisu ono što je Bog planirao. Razvod je često izvor takvog žalosnog načina življenja. Božja pravila ne postoje zato što nas Bog pokušava držati podalje od dobrih stvari.

Kako je zadovoljavajuće biti sretno vjenčan i godinu za godinom starjeti sa svojim najboljim prijateljem/prijateljicom. Uživati u djeci i unucima. U našoj kulturi se jako mučimo s usamljenošću. No, Biblija kaže da je Bog usamljene stavio u obitelji.

VIDI OVO: 14 razloga zašto reći NE seksu prije braka

Osobno pripadam u biblijsku skupinu muškaraca, od kojih je većina nas u svojim šezdesetima. Prije nekoliko mjeseci, dobio sam obavijest da mi skupno predstavljamo ”stoljeće braka”. Na primjer, po Božjoj milosti, oženjen sam za svoju ženu trideset i devet godina. Vođa biblijske skupine oženjen je još i dulje.

U našoj kulturi, takvi se rekordi ističu. Čak i u crkvi, to nije uvijek pravilo. No, stabilni brakovi su nas doveli do jako puno sreće.

Biblija je vrlo praktična u pogledu čistoće: „Pij vodu iz svoje nakapnice i onu što teče iz tvoga studenca. Moraju li se tvoji izvori razlijevati i tvoji potoci teći ulicama? Nego neka oni budu samo tvoji, a ne i tuđinaca koji su uza te. Neka je blagoslovljen izvor tvoj i raduj se sa ženom svoje mladosti“. (Izreke 5, 15-18)

No, naši televizijski programi, filmovi, pjesme, cijela kultura promovira seksualnu anarhiju i promiskuitet. Naše vrijeme je u velikoj potrebi za bračnom čistoćom. Čistoća nije isto što i nevinost. Seksualan grijeh nas može učiniti da se osjećamo nečisto, poput gubavaca. Razumijevanje razlike između nevinosti i čistoće nam može dati hrabrosti da živimo na Božji način, bez obzira na to što smo učinili u prošlosti.

Billy Graham je jednom rekao: „Ne možete odmutiti zamućeno jaje“. S obzirom na to, ne možete ”odčiniti” ono što ste učinili, prije nego što ste došli Kristu. Čak i ako smo zabrljali kao kršćani, ne možemo poništiti naš nesveti život iz prošlosti. Ne možemo ponovno postati nevini. Ali, uz Božju pomoć, možemo raditi na tome da u sadašnjosti i budućnosti budemo sveti, što čistoća i jest.

VIDI OVO: 6 razloga zašto je Bog stvorio seks za brak

Ironično, odbacivanje Božjih pravila vodi do lošijeg užitka u braku i seksualnim odnosima. Sveučilište iz Chicaga je prije nekoliko godina obavilo velika proučavanja u vezi intimnosti u Americi, što je dospjelo na naslovnicu TIME časopisa. Ono je bilo zapisano u knjizi ”Seks u Americi”.

Istraživači su otkrili kako su žene bez religijske pripadnosti rekle kako osjećaju daleko manje zadovoljstva u odnosu na ”konzervativne, protestantske žene”, što je poništilo ono kako mediji predstavljaju žene; kao potisnute i ukočene.

Ukratko, kršćani koji su posvećeni tomu da slijede Božja pravila, općenito imaju najbolje seksualne živote. To je poruka, za koju bih želio da mladi (ali i stariji) promiskuitetni ”vjernici” shvate. Nevjerojatno je da su svetost i radost posljedice.

Autor: Jerry Newcombe; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christiantoday.com