Daj Bogu svoju tugu i bol

Uvijek možemo računati na Boga. Ako prolaziš kroz nevolju i osjećaš se slomljeno, daj Bogu svoju tugu i bol.

Često zaboravljamo da se Bog može nositi s našom tugom i boli. Često svoje osjećaje i pitanja zadržimo za sebe. Ovakav način razmišljanja je pogrešan.

Bog nije tiranin; On je Otac pun ljubavi. Njega ne vrijeđaju naši osjećaji ili pitanja. Zapravo, On ih pozdravlja. Želi odnos s nama, a to uključuje komunikaciju s Njim.

Daj Bogu svoju tugu i bol

Bog želi da mu dođemo sa svojim borbama i kažemo kako se osjećamo. Kada prestanemo bježati od Njega i odlučimo mu reći kako se osjećamo, postajemo slobodni. Otpuštamo sav teret koji se nakupio u nama.

Jedan od najvećih primjera izražavanja slomljenosti je Knjiga Tužaljki; knjiga koju je napisao Jeremija nakon pada Izraela. U svoje vrijeme vidio je kako je hram izgorio, Izraelce su porobili i protjerali u Babilon. Sve oko njega bilo je uništeno.

Činilo se da više nema nade; sve je bilo izgubljeno. Ne mogu zamisliti tugu koju je osjećao zbog stvari koje je vidio.

Usred svoje slomljenosti posegnuo je za Bogom. Govori mu kako se osjeća. Evo samo nagovještaja nevolje koju je Jeremija osjećao.

“Ja sam čovjek što upozna bijedu pod šibom gnjeva njegova. Mene je odveo i natjerao da hodam u tmini i bez svjetlosti. I upravo mene bije i udara bez prestanka njegova ruka. Iscijedio je moje meso, kožu moju, polomio kosti moje. Načinio mi jaram, glavu obrubio tegobama. Pustio me da živim u tminama kao mrtvaci vječiti. Zazidao me, i ja ne mogu izaći, otežao je moje okove. Kada sam vikao i zapomagao, molitvu je moju odbijao. Zazidao mi ceste tesanim kamenom, zakrčio je putove moje.” (Tužaljke 3, 1-9)

U ovim stihovima ima toliko očaja i beznađa. Ipak, on Bogu govori o svemu tome. Ne suzdržava se. Mislim da zato toliko volim ovu knjigu. Podsjeća me na to da Bogu mogu reći sve. Želi znati moje srce, čak i u najcrnja vremena.

Ako pročitate malo dalje u odlomku, Jeremija odjednom osjeća nadu.

“To nosim u srcu i gojim nadu u sebi. Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika! “Jahve je dio moj”, veli mi duša, “i zato se u nj pouzdajem. Dobar je Jahve onom koji se u nj pouzdaje, duši koja ga traži. Dobro je u miru čekati spasenje Jahvino!” (Tužaljke 3, 21-26)

Uvijek trčite Bogu

Bog želi znati vaše povrede, bol i slomljenost. On može izliječiti i obnoviti vašu nutrinu. Samo dođite k Njemu i pružit će vam odmor, utjehu i snagu koja vam je potrebna.

Kroz slomljenost morate priznati da ne možete ići kroz život i da vam je potreban Bog. Dok se borite, možete otkriti Boga i shvatiti da vas On može utješiti u bilo kojoj količini tuge, pomoći vam da prevladate svaki neuspjeh i izbrisati bilo koju vrstu straha iz života. Vjerujte Bogu da će izliječiti vašu slomljenost, vraćajući vas u cjelovitost – i pritom vas približiti Njemu.

Bog želi otkupiti sve što mu stavite u ruke. Plači, vrišti i viči ako moraš, ali ne udaljavaj se od Njega.

Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava. (Psalam 34, 19)

Daj mu svoje slomljeno srce. On te želi obnoviti. Surađuj s Bogom i imaj na umu da Bog želi učiniti više od toga da te jednostavno oslobodi boli; želi otkupiti tvoju bol kako bi postigao dobre svrhe u tvom životu.

PROČITAJTE JOŠ: