Danski umjetnik izradio nevjerojatne skulpture duboko u šumi

Danski umjetnik Thomas Dambo poznat je po svojim gigantskim i nevjerojatnim skulpturama koje radi od recikliranog materijala te ih postavlja duboko u šumu u blizini Kopenhagena.

Kako navodi na svojoj web-stranici, Dambo je oduvijek bio zainteresiran za izgradnju. Iako je išao u tesarsku školu, kaže kako mu je „dosadilo ponavljati isto te se prijavio u Kolding dizajnersku školu koju je i završio 2011. godine“.

Njegova umjetnost sada privlači lokalne i inozemne posjetitelje koji žele doživjeti njegove nevjerojatne divove i trolove napravljene od drveta.

Umjetnik se nada kako će nadahnuti ljude da se zabave i da smeće počnu gledati kao resurs

Thomas radi sa skupinom volontera koji skupljaju materijal i pomažu mu u gradnji i instalaciji skulptura. U znak pažnje, svaka je skulptura dobila ime po osobi koja je odvojila svoje vrijeme za pomaganje na ovom projektu.

Koristeći se recikliranim materijalima poput drveta, stotina paleta, ograde, čak i starih kuća, skulpture oživljavaju bez stvaranja dodatnog smeća. Ekipa često uskače i u kontejnere kako bi došli do materijala.

Dambo se „nada da će nadahnuti ljude da se zabave i da smeće počnu gledati kao resurs.“

Ako se nađete u tom području i naiđete na skulpturu, u blizini ćete moći pronaći i kamenje koje je Dambo ugravirao. Svaki kamen ima zagonetku koja otkriva lokaciju iduće umjetnine.

Čini se kao sjajna avantura u prirodi!

Za one koji ne mogu odgonetnuti zagonetku postoji i karta koja pomaže u lovu na ove divove.

Iako su umjetnine predivne, one pružaju i praktičnu namjenu krajoliku u kojem se nalaze. Neke umjetnine sadrže kućice za ptice, dok druge funkcioniraju kao mostovi.

Jedan je uspavani div postavljen gdje beskućnici često spavaju te je dizajniran kao sklonište onima kojima je to potrebno.

Većina je Dambovih skulptura u Danskoj, no on ih sada gradi diljem svijeta – od Južne Koreje do Puerto Rica.

Iako se trolovi i divovi nekima možda čine jezivi, oni su sastavni dio folklora sjeverne Europe.

U pričama ih se često prikazuje s čarobnim sposobnostima i u antagonističkom odnosu spram ljudi. Iako je s ovim skulpturama namjera obrnuta.

Dambove su umjetnine zaista jedinstvene: „Nadam se da će moje umjetnine nadahnuti ljude da uvide veliki potencijal recikliranja i brige za naš planet“, napisao je u svom blogu.