Detoks dijeta od crnog grožđa: Čisti toksine i regulira probavu!
Foto: Pixabay

Nutricionistkinja savjetuje da se tijekom ove detoks dijete dnevno pojede oko kilogram i pol grožđa u četiri do šest obroka, to je optimalna količina.

Crno grožđe ima antioksidativno, protuupalno i antialergijsko djelovanje zahvaljujući flavonoidima čija koncentracija je najveća u opni bobice i u košticama.

Inače, flavonoidi su polifenoli vrlo zastupljeni u plodovima biljaka, bogati su antioksidansima i vrlo zdravi za ljudski organizam. Odlično djeluju na zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava.

VIDI OVO: HRANA KAO LIJEK: 6 nevjerojatnih stvari koje grožđe čini našem organizmu

Zbog svog sastava crno grožđe nazivamo još prirodnim tonikom koji je pravi detoks za ljudski organizam.Nutricionistkinja Olja Martinić preporučuje detoks dijetu za čišćenje organizma od toksina nakon ljeta, koja će vas savršeno pripremiti za hladne dane.

– Važno je znati da se radi o namirnici izrazito alkalizirajućih svojstava što je u slučaju izloženosti stresu posebno korisno. Zbog svog sastava crno grožđe nazivamo prirodnim tonikom koji detoksicira ljudski organizam. Kao i većina voća dobar je izvor vode, minerala i vitamina. U 100 g grožđa imamo oko 120 kcal što znači da jedan kilogram slasnih bobica daje čak 1200 kcal – objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita i posebno naglasila da je povremena dijeta crnim grožđem prikladna isključivo za zdrave ljude.

Ukoliko niste posve sigurni smijete li zbog zdravlja posegnuti za ovakvom vrstom detoksa organizma, posavjetujte se sa svojim liječnikom.


– Za zdrave osobe, koje nemaju ograničenja u prehrani po drugoj osnovi, par dana selektivne dijete sa crnim grožđem može biti blagotvorno. Grožđe potiče normalnu probavu i djeluje diuretski. Grožđe detoks jednodnevni ili dvodnevni je u praksi najčešće primjenjivani voćni ‘post’ što zbog visoke vrijednosti ove namirnice a što i iz razloga jer grožđe daje zadovoljavajući osjećaj sitosti – dodala je.

Nutricionistkinja savjetuje da se tijekom ove detoks dijete dnevno pojede oko kilogram i pol grožđa u četiri do šest obroka, to je optimalna količina.

VIDI OVO: Grožđe čini čuda za zdravlje: Može vam preporoditi tijelo

Također, važno je piti vodu tijekom detoksa, najmanje nekoliko čaša na dan. Napominje da u slučaju osjećaja tremora u rukama i nogama te bilo koje vrste nelagode, svakako u prehranu treba uvrstiti mješoviti obrok.

– S pravom možemo ustvrditi kako je resveratrol (prirodni antioksidans) najpoznatiji polifenol, a preporučuju se kao antioksidansi za zdravije srce i krvne žile, te kod pretilosti. Znanstvena zajednica je detaljno istražila ovaj sastojak koji proizvodi loza na plodu crnog grožđa u kasnoj fazi zrenja. I što je izloženost loze UV zracima veća više je resveratrola – pojasnila Olja Martinić.


Važno je, kaže, dobro sažvakati svaku bobicu zajedno sa sjemenkama jer su i one odlične za naš organizam.

– Ljubitelji crnog grožđa svakako trebaju temeljito sažvakati plod i pokušati zagristi sjemenke. U sjemenkama se nalaze male količine ulja koje se u posljednjim decenijama proizvode hladnim prešanjem te se na tržištu nalazi kao najskuplje ulje na svijetu – dodala je.

DETOKS-DIJETA GROŽĐEM:

KOLIKO POJESTI? 1,5 kg grožđa u 4-6 obroka
VODA – Nekoliko čaša na dan
TRAJANJE – 1-3 DANA NAJVIŠE
ZA KOGA JE – Samo za zdrave ljude

Izvor: 24sata.hr