Najmanje devet svećenika u Brazilu počinilo je samoubojstvo tijekom ove godine

Najmanje devet svećenika u Brazilu počinilo je samoubojstvo 2021., što je izazvalo zabrinutost za mentalno zdravlje svećenstva u toj zemlji.

Među ključnim čimbenicima koji mogu dovesti do samoubojstva su depresija uzrokovana poslom i sindrom izgaranja, piše portal Crux.

“Simptomi sindroma izgaranja i depresije uključuju stalnu tugu i umor, odugovlačenje, nesanicu i poteškoće u radu. Takve probleme lako možemo prepoznati među mnogim svećenicima”, rekao je vlč. Lício Vale, psiholog i stručnjak za samoubojstva.

Problemi u društvu i skandali u Crkvi su teret za mnoge

Još jedan od razloga koji bi mogao biti povezan s povećanim brojem samoubojstava je snažan i rezolutan odgovor Crkve na slučajeve sumnje u počinjenje seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Strahujući od skandala na društvenim mrežama, neki svećenici – krivi ili ne – imaju poteškoća s nošenjem s novim crkvenim protokolima.

Posljednje slučaj samoubojstva dogodio se 7. studenog kada je vlč. José Alves de Carvalho (43) pronađen mrtav u župnom domu u gradu Bom Jesus. De Carvalho je nedavno optužen za zlostavljanje 14-godišnje djevojčice što je rezultiralo oduzimanjem svećeničkih ovlasti dan prije nego što si je oduzeo život.

U razgovoru za Crux svećenik Lício Vale kazao je da se čini kako pojedini svećenici pate od nečega poput “kaznene paranoje” otkako je Crkva zauzela rigorozan stav prema kažnjavanju zlostavljača.

“Mislim da Crkva prolazi kroz proces prilagodbe. Iz kulture nekažnjavanja zlostavljača pomiče se prema totalnom rigorizmu. To je važan proces, uzevši u obzir da prekršitelji moraju biti kažnjeni. Ali svećenici koji su pogrešno optuženi moraju dobiti nadoknadu – uključujući javnu reparaciju”, kazao je vlč. Vale.

VIDI OVO: Od 1950. do danas: Istraga otkrila 3000 zlostavljača djece u Rimokatoličkoj Crkvi u Francuskoj

Čini se da strah od javne sramote neke svećenike dovodi do očaja.

Vlč. Vale je upozorio i da brojni svećenici koji su usredotočeni na svoje svakodnevne dužnosti zaboravljaju brinuti o svojoj duhovnosti, tjelesnom i psihičkom zdravlju te životu unutar zajednice.