Ponekada je doista teško biti roditelj, a ako imate osjećaj da što god napravili, vaše dijete i dalje radi ono što želi, stanite tome na kraj – naravno ne silom. Evo nekoliko kratkih i jednostavnih odgojnih savjeta koje navodi Huffington Post.

Ostvarite ono što govorite

Za svako dijete je najvažnije da zna da ono što kažete doista mislite ostvariti. Naime, ako mu zaprijetite nekom kaznom i onda je ne izvršite, nećete biti nimalo vjerodostojni sljedeći put kada budete “prijetili”. Ustrajte u onome što kažete jer tako ćete najbolje disciplinirati vaše dijete.

Očekujte od djeteta samo onoliko koliko doista može napraviti

Ne tražite od djeteta da učini ono što realno ne može učiniti. Nemojte od trogodišnjeg djeteta tražiti da namjesti krevet jer realno neće moći to napraviti onako kako vi želite. To će frustrirati i vas i dijete.

Koristite dječju logiku, a ne svoju

Objasnite svome djetetu vrijednosti koje mora poštovati, očekivanja koja imate i ograničenja koja mu postavljate na način na koji može razumjeti. Potrudite se objasniti mu zašto nešto očekujete od njega i zbog čega tražite da se ponaša na određeni način. Prije će vas poslušati ako razumije što mu želite reći, nego ako nema pojma o čemu govorite.

Posljedice su važne

Važno je da dijete shvati da svako ponašanje nosi neke posljedice, te da će iste posljedice uslijediti nakon istog ponašanja. Mora shvatiti da samo nosi odgovornost za svoje postupke. Ukoliko zna da će posljedice za iste radnje uvijek biti iste, veća je šansa da će pripaziti na svoje ponašanje.

Nađite nešto za pregovor

Ono što dijete voli, bila to igračka ili neka aktivnost, ukoliko vi kontrolirate tu privilegiju koju želi, moći ćete utjecati i na ponašanje svojeg djeteta. Kada shvati da vi odlučujete o pravilima i ono će ih početi poštovati.

Izvor: narod.hr/huffington post