Djeca kojoj roditelji čitaju imaju veliku prednost u odnosu na vršnjake, potvrđuje znanost

Stavite svoje dijete na prvo mjesto, makar 5 minuta na dan. 

Djeca kojoj roditelji posvećuju vrijeme na način da im čitaju imaju veliku prednost u odnosu na svoje vršnjake, znanstveno je potvrđeno. Ako želite pametno dijete, čitajte mu prije spavanja!

Svi mi želimo biti što bolji roditelji svojoj djeci, ali je istina da su životi roditelja u ovom dobu prilično ludi. No, ako želite svome djetetu dati veliku prednost u životu trebate im čitati svaki dan prije spavanja, potvrdilo je istraživanje. 

Prije je bilo mnogo lakše odvajati kvalitetno vrijeme za svoju djecu, no današnji su roditelji pod mnogo većim pritiskom na poslu te imaju brojne nove obaveze zbog kojih često nemaju dovoljno vremena za provođenje sa svojom malom djecom. 

Naravno, to ne znači da je osoba loš roditelj ili da se s vremena na vrijeme ne smije posvetiti sebi, ali, ako imate dijete koje još nije vrtićke dobi, onda u danu svakako možete odvojiti vremena za čitanje s njim. Neka to postane dio vaše rutine, a kasnije će vam vaše dijete biti zahvalno. 

Djeca kojoj roditelji čitaju imaju veliku prednost u razvoju

Razlog za uvođenje te nove rutine vrlo je jednostavan: djeca će kasnije imati veliku prednost u razvoju. To nije samo mišljenje, nego i znanstveno dokazana činjenica. 

Ohio State University proveo je istraživanje o količini vremena koje roditelji posvećuju na čitanje svojoj malenoj djeci i učincima koje čitanje ima na dijete starosti do pet godina. Rezultati istraživanja bili su zapanjujući. 

VIDI OVO: Čitanje djeci: Zašto je toliko važno za njihov razvoj?

Djeca, kojoj su roditelji čitali jednu knjigu dnevno, čula su 290 000 više riječi do svoje pete godine od svojih vršnjaka kojima roditelji nisu čitali, što im je dalo veliku prednost kada je riječ o učenju. 

Ujedno, djeca kojoj su roditelji čitali prosječno pet knjiga čula su milijun i pol više riječi do svoje pete godine, za razliku od djece kojoj roditelji uopće nisu čitali. 

Djeca će biti spremnija za sastavljanje složenijih rečenica i usvajanje novih činjenica

Povećani vokabular kod djece ključan je za sastavljanje kompleksnijih rečenica, a onda i za učenje kompleksnijih pojmova i usvajanje raznih činjenica. Kada takva djeca dođu u školu, ona su bolje pripremljena za čitanje.  

Na žalost, mnogoj djeci roditelji uopće ne čitaju. Knjige namijenjene djeci mlađoj od 5 godina vrlo su kratke i zanimljive, ali i lake za čitanje tako da ne bi trebao biti problem pročitati kratku knjigu djetetu prije spavanja umjesto da dijete gleda u mobitel, tablet ili drugi uređaj. Čitanje jedne takve knjige zahtjeva prosjek od 5 minuta.  

Poruka je vrlo jasna: Odvojite vrijeme i čitajte vašoj djeci. Ne morate im pročitati po pet knjiga na dan, to je možda puno za očekivati od vrlo zaposlenih roditelja, no jedna knjiga na dan je nešto sasvim realno. 

Stavite svoje dijete na prvo mjesto, makar 5 minuta na dan.