Djeca zadobila ozbiljne opekline nakon sudjelovanja u novom trendu

Djeca zadobila ozbiljne opekotine nakon sudjelovanja u novom trendu

Većina dječjih igara su bezopasne. Iako se ponekad djeca znaju potući oko kartice ili igračke, većinom je to bezazlena zabava. No, najnoviji trend možda je jako opasan za djecu.

Mnogo odraslih osoba ne razumije zašto se djeca vole igrati s ljigavcima. Ali jednostavno vole.

OGLAS

Kao rezultat toga, na internetu su se pojavili mnogi recepti za domaće ljigavce s kojima se djeca mogu igrati po cijeli dan.

Mnogi roditelji dopuštaju djeci da se igraju s ljigavcima jer je to lak način da ih se zabavi. No, ispada da je ta igra zapravo vrlo opasna.

Foto: Wikipedia

Prvi se incident dogodio na jednoj dječjoj zabavi.

Kathleen Quinn bila je jedna od djevojčica na zabavi. Ona i njezini prijatelji igrali su se s domaćim lukavcem kada se dogodilo nešto užasno.

Ljigavac je počeo paliti njezine dlanove. Njezina je koža počela gorjeti.

OGLAS

Pokušala je staviti ruke pod hladnu vodu, ali je trebalo jako dugo da se bol smanji. Zadobila je opekline trećeg stupnja na prstima.

„Plakala je u bolovima, a kada smo joj pogledali dlanove, bili su prekriveni opeklinama“, prisjetila se njezina majka.

Roditelji su ju odmah odveli kod liječnika. On je pitao s kakvim se ljigavcem igrala i koji su sastojci.

Roditelji su otkrili da je riječ o kombinaciji školskog ljepila i natrij-borata (boraksa).

Liječnik je objasnio da je boraks uzrokovao opekline jer ga je dugo držala u rukama. S njime se ne treba igrati.

OGLAS

On je jako opasan za kožu, oči te dišne puteve. Djeca su osjetljivija od odraslih tako da je za njih boraks još opasniji.

Quinnina priča nije bila zadnji incident. Sve je više djece kojima se dogodilo nešto slično zbog igranja s ljigavcima. Incidenti nisu ograničeni samo na područje Amerike. Jedan takav slučaj dolazi iz Engleske, a riječ je o dječjoj YouTuberici Deejay Jemmett. Njezina je majka rekla da joj se koža počela pogoršavati što se više igrala s ljigavcem. U roku od 48 sati, njezina koža se počela guliti, a stvari su se samo još i pogoršale.

U konačnici je djevojčica morala zatražiti pomoć plastičnog kirurga kako bi joj vratio šake i dlanove na prijašnje stanje.

U nekim ekstremnim slučajevima, opekline su došle i do ruku, a kasnije i do lica.

Foto: Wikipedia

Dio problema je to što mnogi recepti na internetu ne spominju kada recept uključuje boraks. Naime, mnogi od njih preporučaju korištenje otopine za leće, ali nitko ne napominje da i u njoj ima boraksa.

OGLAS

Ako znate za dijete koje voli ljigavce, pripazite da u njima nema boraksa. Na primjer, neki recepti koriste samo šampon i kukuruzni škrob koji nemaju boraksa u sebi.