Dječji puder navodno izaziva rak iako ga većina ljudi ima u svom kupatilu, pogotovo u domovima sa djecom. Iako se desetljećima unazad koristi za njegu, u posljednje vrijeme se sve više spominje njegovo, navodno, kancerogeno djelovanje.

Dječji puder – od čega se pravi?

Talk u prahu se pravi od talka, minerala koji se sastoji uglavnom od magnezija, silicija i kisika. Prah upija vlagu i pomaže u smanjenju trenja. Široko se koristi u proizvodima koje možete vidjeti na policama ljekarne ili prodavaonicama koje prodaju predmete za osobnu njegu.

U svom prirodnom obliku neki talk sadrži azbest, za koji se zna da uzrokuje rak u plućima i oko pluća prilikom udisanja. Međutim, nijedan proizvod od talka u domaćinstvu ne sadrži azbest.

Izaziva li dječji puder rak?

Ne postoje čvrsti i jasni dokazi koji bi ukazali da dječji puder izaziva rak, ali Američko udruženje za rak kaže da je bilo studija o slučajevima koje sugeriraju da postoji neki oblik veze.

Ranija istraživanja su sugerirala da ukoliko čestice pudera uđu u naše tijelo i putuju vaginom, maternicom i jajovodima mogu izazvati rak jajnika. Međutim, ovi nalazi nisu potpuni.

Nekoliko studija razmatralo je upotrebu dječjeg pudera i raka jajnika. Iako su u svim studijama primijetili umjereno povećanje rizika od raka jajnika kod žena koje koriste talk na intimnim dijelovima tijela, dokazi nisu potpuno jasni.

– Otkrića su pomiješana, a neke studije su prijavile da postoji povećan rizik od nastanka raka jajnika, a pojedine da ne postoji – priopćilo je 2017. godine

Znanstvenici pokušavaju utvrditi postoji li stvarna veza, ali za sada ne možemo biti sigurni da li bi talk mogao izazvati rak jajnika ili ne. Međutim, čak i ako postoji rizik, vjerojatno će biti prilično mali.

– Mnoge studije su otkrile da korištenje talka nosi male rizike. Ali ove vrste studija mogu biti pristrane jer se često autori oslanjaju na sve ono što su čuli o upotrebi talka godinama ranije.

VIDI OVO: 22 žene oboljele od raka zbog korištenja Johnson & Johnson proizvoda

Žena je dokazala na sudu da je dobila rak jajnika od dječjeg pudera

Da dječji puder izaziva rak potvrdio je sud u Los Angelesu koji je presudio da Johnson & Johnson mora platiti 417 milijuna dolara ženi koja je tvrdila da je dobila rak jajnika uslijed redovnog korišćenja dječjeg pudera te kompanije, pisali su mediji prije tri godine.

Tužbu je podnijela Eva Echeverria, budući da, kako je navela u tužbi, Johnson & Johnson nije na proizvodima s talkom adekvatno upozorio potrošače o mogućem riziku od raka. Rak jajnika poznat je kao tihi ubojica, jer se rani simptomi lako mogu zamijeniti s nekim bezopasnim stanjima.

Tvrtka Johnson & Johnson je prije nekoliko dana izvijestila da prekida prodaju dječjeg pudera na bazi talka u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, u sklopu sveobuhvatne revizije svojih proizvoda i strategije donesene usred pandemije koronavirusa.

Osim Eve Echeverrie, protiv tvrtke je do danas podignuto više od 19.000 tužbi potrošača koji tvrde da su zbog korištenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i dječji puder, dobili rak.