Djevojčica (4) prešla 8 kilometara kroz ŠUMU PUNU VUKOVA kako bi spasila baku

Četverogodišnja Saglana Salčak iz Sibira učinila je nevjerojatno herojsko djelo: sama je propješačila 8 kilometara kroz ledenu tajgu prepunu vukova kako bi došla do liječničke ekipe i zamolila ih da dođu u selo te pomognu njezinoj bolesnoj baki.

Saglana, koja je već dobila nadimak “sibirska Crvenkapica”, živi sa slijepim djedom i bolesnom bakom u malom selu u Tuvi, koje je potpuno odsječeno od civilizacije.

Kada je stigla do bolnice u najbližem gradiću, liječnici su pomoć morali prvo pružiti njoj uslijed hipotermije uzrokovane neprestanim pješačenjem na temperaturi od -34 stupnjeva Celzijusa. Kada su zbrinuli dejvojčicu, uputili su se u njenu kuću, ali su nažalost stigli prekasno – baka je već preminula, piše Siberian Times.

Svi su složni da je pravo čudo da hrabru Saglanu nisu rastrgali vukovi, koji u čoporima nastanjuju šumu u Tuvi.

– Nisam bila uplašena. samo sam bila vrlo gladna i zabrinuta za baku. Bilo je hladno, ali nisam mislila na to. Samo sam hodala, hodala i hodala – rekla je mala heroina, koja je jedan dio puta čak prešla i preko zaleđene rijeke.

Semen Rubcov, šef spasilačke službe u Tuvi, kaže da je mala Saglana imala “ludu sreću”.

– Ona je djevojčica koja potječe iz obitelji pastira, a od malih nogu je naučena da se snalazi u šumi. Navikla je na ekstremne situacije, poznaje sve opasnosti tajge i zna kako ih izbjeći. Ipak, ona ima samo četiri godine, i činjenica je da je imala luđačku sreću. Medvjedi su sada u zimskom snu, te nisu predstavljali opasnost, ali vukovi su je mogli rastrzati na svakom koraku. Da je naletjela na njih, jedino bi joj pomoglo da se popela na drvo. Međutim, tu bi ubrzo i skončala, jer bi je zvijeri opkolile – ističe Rubcov.

Djevojčicu, koja se uz to borila sa neuhranjenošću zbog velikog siromaštva, lokalno stanovništvo proglasilo je za heroja, a policija i socijalne službe sada ispituju što je s njezinom majkom Eleonorom (31). Kako je priopćeno, ona se sumnjiči za zanemarivanje djeteta.

U međuvremenu, vlasti u Tuvi zbrinuli su djevojčicu u lokalnom spa centru.

IZVOR:Novi.ba