beba 400 grama

Manushi je najmanje novorođenče u Aziji i jedna od najmanjih beba na svijetu. Na svijet je došla 15. lipnja carskim rezom, nakon što je njezinoj majci u 28. tjednu trudnoće naglo skočio tlak.

Djevojčica je rođena s nedovoljno razvijenim plućima i nije odmah mogla samostalno disati. Njezina koža bila je pretanka, organi nerazvijeni, a njezina minijaturna stopala bila su manja nego prst njezina oca. Šanse za preživljavanje bile su minimalne, ali Manushi je ubrzo počela dobivati na težini.

Ona je naše čudo. Borila se i borila iako nije imala šanse i uspjela je“, rekla je majka Seeta.

U Indiji i Južnoj Aziji ranije nije zabilježeno preživljavanje tako male bebe.

“Kada je rođena, nismo znali što da očekujemo. Borila se da diše pa smo je odmah stavili na respirator kako bi proširili njezina nerazvijena pluća. Njezina crijeva nisu bila dobro razvijena pa je nismo mogli adekvatno hraniti”, rekao je neonatolog i ravnatelj bolnice Sunil Janged.

Nakon sedam tjedana počeli su je hraniti mlijekom, a 210 dana kasnije otpuštena je iz dječje bolnice. Liječnici kažu kako je struktura njenog mozga normalna i da joj se oči razvijaju kako treba.

Odlučili smo spasiti život bebe i pružili joj potrebnu zaštitu jer smo htjeli poslati poruku svijetu da žensko dijete mora biti zaštićeno. U državi kao što je Radžastan, u kojoj je čedomorstvo ženske djece često, morali smo napraviti korak kako bismo spriječili tu groznu praksu“, rekao je Janged.

Inače, najmanja beba ikad preživjela je Emilia Grabarczyk, koja je rođena 2015. godine u Njemačkoj, a koja je pri rođenju težila samo 229 grama.