djevojčica umrla od gripe
Snimka zaslona: YouTube

Do sada je već jasno da dolazi jedna od najvećih sezona gripe posljednjih godina.

Kako navodi američki Centar za kontrolu bolesti (CDC), u SAD-u je prijavljeno 53 smrti djece povezanih s gripom u sezoni 2017-2018, a samo je prošli tjedan prijavljeno 17 smrtnih slučajeva.

Zadnja žrtva gripe bila je slatka 7-godišnja djevojčica po imenu Savanna, iz grada Columbus u Indiani. Iz bolnice je puštena sa otečenim grlom prošli tjedan, a samo dva dana kasnije je preminula.

Njezin otac Matthew Jessie nije mogao ni slutiti da će dragocjeni trenuci smijeha koje je podijelio sa svojom kćeri u srijedu navečer, biti i posljednji.

„U četvrtak ujutro sam otišao u njezinu sobu da vidim kako je, a ona je bila hladna“, rekao je za PEOPLE. „Okrenuo sam ju i bila je plava. Pogledao sam miče li joj se stomak, diše li, a nije disala.“

„Bilo je jako, jako strašno. Bilo je užasno“, rekao je 38-godišnji otac.

Matthew kaže da je Savanna razboljela grlo u ponedjeljak, a idući je dan dobila groznicu. Kada su ju odveli u bolnicu, liječnici su joj dijagnosticirali oteklo grlo i pustili ju iste noći.

Kada su se idućega dana simptomi pogoršali, Matthew ju je ponovno odveo liječniku koji ju je ponovno poslao kući s lijekom.

Snimka zaslona: YouTube
Snimka zaslona: YouTube

Ožalošćeni otac još se bori s nevjerojatnom tragedijom s kojom se teško nosi. Iako su smrtni slučajevi povezani s gripom ove godine u naglom porastu, nikada ne bi ni pomislio da će bolest odnijeti njegovu djevojčicu koja je uvijek bila zdrava.

„Dogodilo se jako brzo i ne čini se kao da je stvarno“, rekao je Matthew. „Nije bilo nikakvih znakova koji su ukazivali da će se to dogoditi. Nikada prije nije bila tako bolesna.“

Kako navodi lokalni mrtvozornik, Savanna je pozitivno testirana na infekciju grla i šarlah gripu. Obavit će i autopsiju kako bi točno odredili uzrok smrti.

„Svakoga mi dana nedostaje. Njezin osmjeh, njezino smijanje. Buđenje uz njezino predivno lice i osmjeh“, rekao je ožalošćeni otac.

„Osjećam se kao da sanjam, da će se vratiti kući uskoro ili ćemo se probuditi. Ne čini se stvarno. Ona je bila dijete puno ljubavi.“

Svoj iznenadni gubitak Matthew može opisati samo kao „strašnu noćnu moru.“

Snimka zaslona: YouTube
Snimka zaslona: YouTube

Kada dođe kući instinktivno postavlja stol za četvero djece, da bi shvatio da ih sada ima troje, i to mu produbljuje ranu.

„Teško je doći kući, gdje se to sve dogodilo“, priznao je. „Kada pripravljam večeru, za djecu izvadim četiri tanjura, i onda iznenadim sam sebe jer ih je sada samo troje.“

Matthew se nada da će ova strašna tragedija biti upozorenje drugim roditeljima da simptome gripe kod svoje djece uzmu ozbiljno.

CDC upozoravaju roditelje da cijepe djecu, što smanjuje rizik od zaraze kod djece za 60%. Preporučuju jedno cijepljenje godišnje za djecu između 0 i 6 godina, nakon šest mjeseci starosti.

Iako nije potrebna liječnička pomoć za sve simptome gripe, navode kako osobe s „ozbiljnim simptomima“ treba odmah odvesti u hitnu.

Simptomi na koje treba paziti su plavkasta koža, smanjen apetit, problemi sa disanjem, iritacija, groznica sa osipom, manje vlažna pelena, djeca ne žele da ih se nosi, ili ako nema suza kada plaču.

Roditelji trebaju odmah potražiti liječnika ako se simptomi nalik gripi „poboljšaju, ali zatim vrate s groznicom i pogoršanim kašljem.“