Djevojčice ranije ulaze u pubertet
Foto: Pixabay

Izloženost kemikalijama iz šminke, šampona i drugih kozmetičkih proizvoda može izazvati prijevremeni pubertet kod djevojčica, pokazuje najnovije istraživanje.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji proučavali su kako kemikalije, obilno korištene u kućnoj kemiji, mogu utjecati na hormone.

Istraživanje, objavljeno u časopisu “Ljudska reprodukcija”, istraživala je kemijske grupe, uključujući parabene i fenole, koristeći testove urina.

Za neke od ovih kemikalija ustanovili su da kada se nađu u duploj koncentraciji u urinu trudnica, njihove kćerke ulaze u pubertet mjesec dana ranije u prosjeku.

Ovih kemikalija najviše ima u parfemima, dezodoransima, sapunima, ruževima i losionima za tijelo.

Istraživanje je napravljeno na uzorku od 388 djece – 179 djevojčica i 159 dječaka – i njihovih majki, koje su započele sudjelovati u istraživanju 1999. i 2000. godine. Koristili su nalaze urina iz trudnoće i djece od devete godine do puberteta.

Istraživanjem je potvrđen i utjecaj na pubertet kod dječaka. Ne može se utvrditi da kemikalije uzrokuju raniji pubertet kod dječaka, ali utječu na određene anomalije i varijacije u nalazima krvi.