Naslovnica Novosti Hrvatska Do kada će ovo trajati? Vodeći hrvatski infektolog je dao odgovor

Do kada će ovo trajati? Vodeći hrvatski infektolog je dao odgovor

”Vjerujem da će do ljeta koronavirus splasnuti. Zapravo, veselim se babljem ljetu ove godine”, kaže doktor Čivljak.

Infektolog doc. dr. Rok Čivljak, pomoćnik ravnateljice Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” za Jutarnji je odgovorio na možda najčešće pitanje koje nam se svima vrzma po glavi od kad je krenula epidemija koronavirusa. Do kad će sve skupa trajati?

‘Za koji mjesec na velikim studijama moći ćemo napraviti analize koliko je koronavirus različit od SARS-a i MERS-a. Sad vidimo samo akutnu situaciju u kojoj se prije svega prati smrtnosti. Za SARS ona je bila od 10 do 15 posto, a za MERS od 35 do 40 posto, za koronu 5 posto.

VIDI OVO: Hoće li ljeto uništiti koronavirus?

Kad će kraj i nazire li se?

Mnogi su govorili – pa to je niska smrtnosti, to nije strašno. No, potom je slijedilo pitanje koliko je oboljelih, pa je tako SARS imao 3000, a MERS 8000 oboljelih, a korona samo dosad više od milijun. Kad se potom gleda stopa smrtnosti, onda je pogled na situaciju potpuno drukčiji. Riječju, nije samo pitanje kolika je smrtnost, već koliki je taj broj s obzirom na broj oboljelih’, objašnjava doc. dr. Čivljak problem s koronavirusom.
Kad će kraj i nazire li se?

“Nema brojki, nema datuma… Rekao sam svojim ljudima kad su me pitali što s godišnjim – u rano ljeto ne bih rezervirao nikakvo ljetovanje na moru, ali sredinom ljeta i tamo negdje u kolovozu to bih se već usudio uplatiti. Vjerujem da će do ljeta koronavirus splasnuti. Zapravo, veselim se babljem ljetu ove godine”, zaključuje optimistično doc. dr. Čivljak.

NAJNOVIJI ČLANCI