Naslovnica Zdravlje Dodirivanje lica: Kako pobijediti ovu naviku i izbjeći infekcije?

Dodirivanje lica: Kako pobijediti ovu naviku i izbjeći infekcije?

Svi mi to činimo. Dodirujemo lice mnogo puta na dan. Svrbi nas nos, peku nas oči, brišemo usta i slično. Sve je to ono što činimo bez razmišljanja. 

No, dodirivanje lica može dovesti do povećanog rizika od infekcija, gripe ili prehlade, a posebice koronavirusa

Vaša usta i oči su područja najizloženija vanjskom svijetu te kroz njih virusi i bakterije najlakše ulaze u tijelo. 

Dva su načina prenošenja infekcije

Koronavirus se prenosi od osobe do osobe kao i razne druge infekcije dišnih puteva. 

Prenosi se kapljicama koje se stvaraju kada netko kihne, a kada to druga osoba udahne u svoja pluća. Još se prenosi dodirivanjem zaražene površine i korištenjem iste ruke kako bi dotaknuli usta ili oči. 

Iako lako možemo izbjegavati društvo oboljele osobe, važno je poduzeti mjere opreza protiv virusa koji se prenose zrakom kao što je nošenje maske za lice ili ne dodirivanje lica rukama koje su prije dodirivale bilo koju drugu površinu. 

Svi mi neprestano diramo lica. Istraživanje je pokazalo da prosječna osoba, koja se ne drži pravilne higijene, dotakne svoje lice oko 19 puta u dva sata. 

Jedan je liječnik objasnio: „Kada ljudi aktivno rade, oni tresu nogom, igraju se sa svojom kosom ili si dodiruju lica. Važno je biti svjestan tih sitnih pokreta kako bi ih mogli eliminirati kada razgovaramo na telefon, za vrijeme sastanka ili tijekom rada na poslu“. 

Pranje ruku je ključno

Najvažnije je zaštiti se. To možete postići redovnim pranjem ruku od najmanje 20 sekundi No to može pomoći jedino ako ujedno ne dirate svoja lica, piše Healthline

Učinkovito pranje ruku sastoji se od 5 jednostavnih koraka: 

  • Močenje
  • Nanošenje sapuna
  • Ribanje
  • Ispiranje
  • Sušenje

No, no to ne pomaže ako si dotaknemo lice nakon doticanja neke druge površine. 

Zbog toga bi bilo korisno staviti nešto novo na ruku, kao što je prsten, sat, narukvica ili što slično kako bi nas asociralo da ne smijemo dodirivati lice rukama. 

Izlječiva navika dodirivanja lica

Klinički psiholog, doktor Zachary Sikora nudi slijedeće savjete koji bi mogli pomoći pri odvikavanju od navike diranja lica: 

„Budite svjesni svoje odluke da prestanete dirati lice. Samo malena stanka vam može pomoći da budete svjesniji onoga što činite sa svojim rukama“. 

Dodao je da bi bilo korisno ostavljati si malene porukice kao podsjetnike na radnom mjestu i u kući. 

Ujedno je rekao. „Neka vam ruke budu zaposlene. Ako kod kuće gledate televiziju, onda pokušajte simultano presavijati rublje, pregledavajte poštu ili držite nešto u rukama“. 

Preporučio je i korištenje kreme ili losiona s mirisom za ruke. Miris će vas tako asocirati da ne dodirujete lice rukama. 

Ujedno je preporučio i križanje prstiju ako ste na nastavi ili na sastanku kako bi spriječili dodirivanje lica. 

Dodao je: „Ako ste na otvorenom, možete nositi rukavice. Kada dođete na željenu destinaciju, uklonite ih. Možda je to neobično, ali vas nošenje rukavica i kod kuće može podsjetiti da ne trebate dirati lice“. 

Ukratko

Vaše oči i usta su najizloženija područja na vašem tijelu. Jako je važno ne dodirivati ih ako ste rukama dodirivali bilo što drugo. 

Bez obzira na to koliko perete ruke, nećete se zaštititi ako ne prestanete dodirivati svoje lice. 

NAJNOVIJI ČLANCI