NaslovnicaVijestiKršćanske vijestiPOVIJESNI DOGAĐAJ: Donald Trump namjerava premjestiti veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalem

POVIJESNI DOGAĐAJ: Donald Trump namjerava premjestiti veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalem

Ako novoizabrani predsjednik Donald Trump ispuni svoje obećanje da premjesti veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalem, to će se smatrati “objavljivanjem rata” svim muslimanima, rekao je sudac višeg šerijatskog suda Mahmoud Al-Habbash u petak.

“A evo kojom će ranom Jahve udariti sve narode koji budu zavojštio na Jeruzalem: meso će im se raspadati dok budu na nogama; oči će im trunuti u dupljama, jezik gnjiti u ustima.” Zaharija 14,12

Palestinci smatraju Jeruzalem svojom prijestolnicom, i borit će se do smrti ako predsjednik Trump prizna da Jeruzalem pripada Židovima.

“Nova američka administracija namjerava prebaciti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem. Jednostavno rečeno, na smiren i racionalni način, nedvosmislenim riječima kojim nije potrebno dalje objašnjavanje: Takav potez, za svakog muslimana, je objava rata svim muslimanima”, rekao je Habbash u svom govoru u petak na službenoj televiziji stranke Palestinskog Autoriteta.

Govor, kojem je nazočio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, je prevedeo izraelski nadglednik palestinskih medija.

“Nismo ničiji neprijatelji, i ne želimo biti. Nismo neprijatelji SAD-a i ne želimo biti. Međutim, kada nešto naškodi našoj vjeri, i našem postojanju, ne možemo samo stajati sa strane i gledati”, rekao je Habbash, koji je stariji pomoćnik Abbasu.

“Okupirani Jeruzalem je naša vječna prijestolnica, prijestolnica našeg postojanja i prijestolnica naše države. U politici, mogu se napraviti kompromisi tu i tamo. U politici može biti pregovora. Međutim, kada je u pitanju religija, vjera, moralni stavovi, etika i povijest, ne može biti kompromisa”, dodao je.

Trumpov tim je naglasio da je novi predsjednik “čvrsto predan” da premjesti američko veleposlanstvo u izraelski glavni grad što je prije moguće.