NaslovnicaZanimljivostiDopušta li Biblija teoriju evolucije?

Dopušta li Biblija teoriju evolucije?

Dopušta li Biblija teoriju evolucije? To se pitanje vrlo često postavlja i na druge načine kao na primjer: ”Može li čovjek biti kršćanin i vjerovati u evoluciju?”, ili ”Zar nije znanost dokazala valjanost teorije evolucije koja se protivi izvještaju o stvaranju prikazanom u Knjizi Postanka?”

Kada je evolucija biblijski prihvatljiva? 

Da bismo odgovorili na takva pitanja, najprije moramo biti na čistu što podrazumijevamo pod pojmom evolucije. Ako time mislimo jednostavno ”promjenu” – kao razvoj djeteta u odrasla čovjeka ili razvoj jedinke unutar vrste kao što su psi i mačke – tada taj pojam ne bi predstavljao problem.

Takva evolucija ili razvojni proces unutar određenih vrsta je u potpunosti usklađen s Biblijom.

Problem nastaje kad teorije evolucije krene izvan tog područja. Teorija u osnovi govori da su se složeniji spojevi ili elementi života razvili od jednostavnijih elemenata, a živi organizmi nastali iz neživih kemijskih slojeva pukim slučajem.

Po tome je teorija evolucije manje znanstvena teorija i više filozofsko umovanje o porijeklu života i smislu postojanja čovjeka.

Po tome je teorija evolucije suprotna izvještaju o stvaranju kako ga prikazuje Biblija. Izvještaj u Knjizi Postanka na deset mjesta bilježi kako je Bog stvorio biljke i životinje po njihovim vrstama bez ukrštavanja vrsta. Čovjek je stvoren, kao i žena, bez postupnog razvoja.

U čemu je Biblija suprotna teoriju evolucije?

Zamisao o prirodnoj selekciji ili odabiranju, ili preživljavanju najsposobnijih u suprotnosti je s biblijskim učenjem da je sve što je Bog stvorio bilo dobro (Postanak 1,31).

Biblija uči da je sve što je u početku stvoreno bilo savršeno, a smrt i propadanje je nastalo kad je grijeh ušao u čovjeka. To je suprotno učenju evolucije, koja tvrdi da sve postupno ide na bolje.

Ne samo da je evolucija suprotna učenju Biblije, nego se protivi i nekim osnovnim zakonima znanosti. Na primjer, drugi zakon dinamike kaže da sve što je prepušteno samo sebi ima sklonost da postane neorganizirano i slabo iskoristivo, a ne složenije i organiziranije.

To pravilo je nastalo opažanjima očitih zbivanja: sve stari, iscrpljuje se i konačno izumire ili se raspada, gubi svoju strukturu. Teorija evolucije kaže da se život razvija u svojoj strukturi i složenosti. To nije točno.

Evolucija također iznosi da su promjene ili mutacije korisne, dok priroda pokazuje da su gotovo sve promjena i različitosti od normalnoga štetne. Teorija je u suprotnosti s fenomenima koje promatramo i izučavamo.

Teorija evolucije ni izvještaj o stvaranju se ne mogu znanstveno dokazati

Niti teorija evolucije kao ni teorija posebnog stvaranja ne može se znanstveno dokazati, što znači da se ne mogu ponoviti u laboratorijski pokusima i istraživanjima.

Stvaranje se zbilo jednom u prošlosti, a evolucija je suviše spora da bi se mogla primijeniti i znanstveno izučavati.

Obje teorije počivaju na vjerovanju, a na temelju činjenica čovjek mora izabrati jednu ili drugu teoriju.

Kršćanin se ne bi smio stidjeti ako vjeruje u izvještaj o stvaranju iz Knjige Postanka, jer one ne samo da se bolje poklapa s promatranim činjenicama, već je to prihvaćao i Bogočovjek: Isus Krist (Matej 19,1-6).

Prema poglavlju iz knjige ”Odgovori na teška pitanja”, autora Josha McDowella i Dona Stewarta (Duhovna Stvarnost, Zagreb)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE